Guvernul a decis sa accepte propunerea sindicatelor de a reduce diferenta dintre salariile minime si cele maxime din grila Legii unitare de la 1/15 la 1/12, urmand ca Ministerul Muncii sa finalizeze proiectul de lege pana luni seara, potrivit unor surse participante la discutie.
Astfel, toti coeficientii cuprinsi intre 9 si 15 au fost comprimati intre nivelurile 9 si 12, iar coeficientul maxim din grila va fi atribuit doar presedintelui Romaniei, care ar urma sa aiba cel mai mare salariu din sistemul bugetar.

"Sefii din Justitie si din Parlament, precum si presedintele Curtii de Conturi vor cobori pe treapta a doua de salarizare, imediat dupa presedinte, insa coeficientii ce vor reveni acestor functii urmeaza a fi stabiliti in cursul zilei de luni", a spus unul dintre participantii la intalnirea Guvernului, citat de NewsIn.

Potrivit oficialului guvernamental, ministerele au inaintat, in cadrul reuniunii ultimele propuneri privind modificarile aduse pe grilele de salarizare, urmand ca Ministerul Muncii sa finalizeze pana luni seara proiectul final al Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar.

Proiectul de lege ar urma sa fie distribuit ministrilor pana marti, urmand ca in sedinta de guvern de miercuri sa se ia o decizie in ce priveste asumarea raspunderii.

In aceste conditii, la intalnirea cu sindicatele, programata pentru luni, nu se va discuta pe proiectul final de lege, potrivit oficialului mentionat.

In ceea ce priveste o eventuala crestere a coeficientilor pentru angajatii din sanatate si invatamant, cei doi ministri de resort au fost mandatati sa propuna eventuale modificari, insa fara a afecta "echilibrul in interiorul grilei", a precizat sursa guvernamentala.

Guvernul nu a luat o decizie nici in privinta coeficientului 1, fixat in prezent la valoarea salariului minim si care sta la baza intregii grile.

Ministrii au convenit ca atingerea echilibrului prevazut de Legea unitara se va realiza pana in 2015. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara saptamana aceasta ca incadrarea functiilor pe coefientii stabiliti in grila Legii unitare ar putea fi realizata pana in 2015-2016.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara ca sindicatele au propus reducerea coeficientului maxim din grila Legii unice de salarizare de la 15 la 12, prin comprimarea tuturor coeficientilor cuprinsi intre 8,1 si 15 in intervalul 8,1-12.

De asemenea, sindicatele vor cresterea salariului minim la 720 de lei in 2010, de la 600 de lei in prezent. Guvernul a propus, in schimb, majorarea salariului minim la 705 lei anul vitor, iar patronatele ar fi de acord cu cel mult 650 de lei, argumentand ca majorarea salariului minim nu se justifica in conditiile in care nu are loc o crestere corespunzatoare a productivitatii muncii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri