Industria alimentara, fabricarea produselor din prelucrarea titeiului si sectorul auto pot recupera in trimestrul III din scaderile inregistrate in productie in prima parte din 2009, in timp ce mai multe sectoare, printre care metalurgia si industria usoara, nu vor iesi inca din criza, potrivit datelor Comisiei Nationala de Prognoza(CNP).
Analiza conjuncturala pentru trimestrul al treilea din 2009, inclusiv sondajul la nivelul agentilor economici, indica posibilitatea ca "productia industriala sa inregistreze o scadere de circa 5% fata de trimestrul similar al anului anterior, iar la nivelul primelor noua luni ale anului se preconizeaza o reducere de 9%", ca urmare a contractiei cererii, care ar putea fi mai pronuntata in cazul pietei interne fata de cea externa,scrie NewsIn.

CNP a identificat trei situatii distincte in evolutiile viitoare ale ramurilor industriale.

Astfel, exista unele ramuri care recupereaza din diminuarea productiei din prima parte a anului, precum industria alimentara, "care se asteapta sa inregistreze chiar un plus fata de primele noua luni ale anului anterior", fabricarea produselor din prelucrarea titeiului si fabricarea autovehiculelor de transport rutier.

De asemenea, sunt ramuri care nu par sa fi fost afectate in mod substantial de criza financiara si care isi vor continua trendul ascendent si in trimestrul al treilea. Este vorba de prelucrarea lemnului, tiparirea si reproducerea pe suporti a inregistrarilor si fabricarea echipamentelor electrice.

Totodata, sunt si unele ramuri care nu reusesc sa depaseasca efectele crizei si ale caror niveluri de productie vor ramane la valori reduse, precum industria metalurgica, industria chimica, industria usoara, industria materialelor de constructii si industria mobilei.

Managerii vad concedierile ca o solutie pentru cresterea competitivitatii in industrie

Cresterile de competitivitate se vor face, in continuare, mai ales prin reduceri de personal (-13,2%), sustin agentii economici consultati in cadrul anchetei de conjuctura realizate de CNP.

Efectivul mediu de salariati din industrie a scazut, in aprilie-iunie, cu circa 200.000 persoane comparativ cu perioada similara din 2008, ceea ce reprezinta o reducere cu 12,6% fata de media trimestrului al doilea din 2008, potrivit anchetei.

In iulie-septembrie, se estimeaza ca numarul mediu de salariati din industrie va ajunge la circa 1.354.000 persoane, in scadere cu circa 13,2% fata de media trimestrului al treilea din 2008, iar la nivelul primelor noua luni se preconizeaza ca scaderea numarului mediu de salariati va ajunge la circa 11,6% fata de perioada ianuarie - septembrie 2008.

Numarul mediu de salariati din industrie a inregistrat o tendinta descendenta de la inceputul anului, iar in trimestrul al treilea se prognozeaza reducerea acestuia cu 2,4% fata de trimestrul anterior. In plus, ajustarile personalului angajat in primele noua luni ar putea scadea cu 11,6% fata de primele noua luni din 2008.

Totodata, CNP preconizeaza o crestere a productivitatii muncii cu 6,8%.
Productia industriala s-ar putea mentine la nivelul din T2
In cazul productiei industriale, cuantificarea raspunsurilor agentilor economici a indicat mentinerea in perioada iulie-septembrie la nivelul trimestrului al doilea, ceea ce va duce pentru primele noua luni ale anului la o reducere mai mica a productiei industriale, comparativ cu situatia semestriala (-9% fata de -10,8% pentru primul semestru).

Ancheta a mai aratat ca cifra de afaceri in volum, pe total industrie, si-ar putea continua in trimestrul al treilea tendinta inregistrata in cel de-al doilea trimestru al anului, insa la o amplitudine mai mica (+5,6% fata de +9,6%).

In ce priveste stocurile de produse finite, acestea ar putea scadea cu 14% in trimestrul al treilea, iar in primele noua luni ar putea stagna (-0,1%) la nivelul inregistrat in primele noua luni ale anului 2009.

"Analiza estimarilor agentilor economici pentru trimestrul III 2009 fata de trimestrul II 2009 arata o imbunatatire a activitatii economice din industrie, chiar daca efectele crizei mondiale inca mai persista", se mai arata in ancheta de conjunctura a CNP.

Desi principalii indicatori raman inca la valori negative, raportat la perioadele similare, este de remarcat, pentru trimestrul al treilea, o crestere a productivitatii muncii la 13,3% fata de T3 2008, fata de 8,4% in cel de-al doilea trimestru comparativ cu trimestrul II din 2008.

In ce priveste tendinta cifrei de afaceri pentru trimestrul al treilea al acestui an, agentii economici estimeaza o scadere a acesteia cu 13,5%, comparativ cu perioada similara, valoare ce va duce la nivelul primelor noua luni ale anului la o reducere de circa 18%.

Pentru anchetele de conjunctura realizate in anul 2009 s-a stabilit un esantion de 567 agenti economici din sectorul industrial, fiind rezultatul unei rate de sondaj de 12% si furnizand o rata de acoperire de peste 74%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri