Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-a contractat in a doilea trimestru al acestui an cu 8,7% fata de aceeasi perioada din 2008, arata datele revizuite ale INS, dupa ce primele estimari de la jumatatea lui august indicau un declin mai sever, de 8,8%.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul doi din 2009 (120,4 miliarde lei preturi curente), a inregistrat scaderi de –1,1% comparativ cu trimestrul anterior. Aceste estimari confirma primele evaluari (Flash) comunicate la 13 august 2009, diferentele fiind nesemnificative, in limita a 0,1 puncte procentuale.

Reduceri ale volumului de activitate in trimestrul II fata de trimestrul I 2009 s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-1,7%), constructii (-11,0%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-4,4%) si activitati financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi (-4,1%).

Este de remarcat ca industria si alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 4,5%, respectiv cu 0,2%.
Volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au inregistrat o scadere cu 3,0%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul al doilea, consumul final total s-a redus (-2,8%), in principal pe seama reducerii cheltuielilor pentru consum ale gospodariilor populatiei cu 3,5%. Consumul final individual al administratiilor publice si consumul final colectiv efectiv al administratiilor publice au crescut cu 1,4 procente, respectiv cu 4,4 procente.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 4,9% comparativ cu trimestrul I din anul 2009.

Descresterea exportului net s-a atenuat pe seama cresterii intr-o mai mare masura a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+5,0%), in raport cu cresterea volumului importurilor de bunuri si servicii (+3,1%).

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul doi a fost de 109930,1 milioane lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 8,7% fata de trimestrul al doilea din 2008.

Diminuarea cu 8,7% a volumului Produsului Intern Brut in trimestrul II 2009, comparativ cu trimestrul II 2008, s-a datorat reducerii importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-9,1%), industrie (-7,3%), constructii (-14,2%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-11,4%) si activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-7,4%). Alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 1,4%.

Volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au inregistrat o scadere de -13,6%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul II cererea interna a scazut cu 15,6 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu 12,0% a consumului final total si cu 25,6% a formarii brute de capital fix. Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 15,0 procente, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-20.6%) si al serviciilor prestate populatiei (-20,4%).

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul intai din a fost de 206451,5 milioane lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 7,6% fata de semestrul I 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Standard & Poor's a confirmat ratingul României la "BBB-/A-3"
Setari Cookie-uri