Premierul Emil Boc a declarat, la finalul Colegiului Director al PDL, ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe trei pachete de legi, unul vizand agentiile guvernamentale ale caror venituri proprii, estimate la aproximativ 1 miliard euro, vor fi transferate la buget.
"PDL sustine prin votul in unanimitate dat de Colegiul Director asumarea raspunderii Guvernului pe cele trei proiecte de legi care vizeaza reforma statului roman: reforma agentiilor guvenamentale, restructurarea si desfiintarea acestora, reforma educatiei din Romania si promovarea unui nou cadru legal, reforma sistemului de salarizare prin sustinerea unei legi a salarizarii unice a tuturor persoanelor platite din fonduri publice", a precizat premierul la finalul sedintei care i-a reunit pe liderii partidului si grupurile parlamentare din Camera si Senat.

In ce priveste agentiile guvernamentale, Boc a subliniat ca acestea vor fi reduse substantial, se vor elimina privilegiile - in conditiile in care exista sefi de agentii care iau salarii de 30-40.000 de lei, iar banii agentiilor cu venituri proprii vor merge la buget.

"Din analizele pe care le avem aceste agentii cu venituri proprii stau calare pe aproximativ 1 miliard de euro, bugete gestionate dupa propria lor dorinta. Noi am fost pusi in situatia sa ne imprumutam de pe piata, in timp ce 1 miliard de euro, gestionati de Inspectoratul de Stat in Constructii sau de alte agentii de profil erau cheltuiti doar in folosul acelor agentii pentru salarii, prime, sporuri, sedii de 15-20 de milioane de euro, ambarcatiuni Mary Fischer, masini luxoase. Banii acestia vor veni la bugetul de stat dupa ziua in care angajarea raspunderii va fi finalizata si legile vor ajunge in Monitorul Oficial", a subliniat primul-ministru.

De asemenea, Boc a vorbit despre celelalte doua proiecte pe care Guvernul isi va asuma raspunderea, salarizarea unica - ce va inlocui cele 39 de legi ale salarizarii existente in prezent si va reduce raportul dintre salariul cel mai mic si salariul cel mai mare din sistemul bugetar de la 1 la 29 la 1 la 12 si va creste, pana in 2015, salariile din invatamantul preuniversitar cu 89% si pe cele din sanatate cu 78%.

"Vreau sa stiti ca aceasta lege pozitioneaza justitia in randul puterilor statului cu statut egal. Un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie va avea acelasi salariu ca un deputat sau un senator, nu vom trata justitia ca pe o Cenusareasa, asa cum unii vor sa acrediteze. Dar nici ei nu trebuie sa fie deasupra legii, ci sa se incadreze in acest cadru bugetar", a adagugat Boc.

Premierul a mai spus ca noua lege prevede ca sporurile vor fi de maximum 30% din salarii- prevedere a acordului cu FMI si CE. "Media de 30% este pe tot sistemul, nu pe fiecare categorie in parte, asta inseamna ca pe unele domenii sporurile pot merge mai mult de 30%, in altele sporurile vor fi mai mici de 30% din salariu", a tinut sa precizeze primul-ministru.

Al treilea proiect, cel care vizeaza reformarea educatiei, are, potrivit premierului "marele avantaj ca modifica in substanta modul de a vedea educatia in Romania".

Dupa ce Guvernul va demara procedura de asumare a raspunderii la 2 septembrie in fata Parlamentului pe cele trei proiecte, Boc a spus ca se va continua cu legea care vizeaza reforma sistemului de pensii, Legea descentralizarii si aplicarii standardelor de cost calitative si cantitative, Legea responsabilitatii fiscale "care sa stabileasca foarte clar ca in Romania ca un proiect de infrastructura odata inceput se finalizeaza indiferent de cine vine la Guvernare si ca banii alocati pentru investitii nu mai sunt transferati in noimebrie sau decembrie la salarii si sporuri" si reforma sistemului judiciar prin adoptarea Codurilor de procedura.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »



Citește și
Planul de reconstrucție economică al UE: câți bani ar urma să primească România
Setari Cookie-uri