Economia Romaniei ar putea iesi din recesiune in al doilea trimestru din 2010, an in care se va inregistra o usoara crestere a Produsului Intern Brut, estimeaza analistii ING.
In ultimele trei luni din acest an, economia romaneasca se va opri din scadere, urmand sa inregistreze un avans fata de trimestrul anterior, in ton cu tendinta din zona euro, estimeaza ING.

"Revenirea zonei euro ar trebui sa fie vizibila si in Romania. Ritmul mai slab de scadere a economiei in trimestrul al doilea din 2009 in zona euro, cu doar 0,1%, a fost deja vizibil printr-o contractie mai mica a economiei Romaniei (fata de primul trimestru, n.r.). Din acest motiv, daca zona euro isi reia cresterea economica, ar trebui sa vedem crestere pozitiva si in Romania in trimestrul IV din 2009, ceea ce este in linie cu estimarile noastre inca din ianuarie", se arata in raportul companiei, potrivit NewsIn.

Mai mult, analistii ING estimeaza ca, in ultimele trei luni din 2009, economia Romaniei ar putea inregistra o crestere chiar mai ridicata decat in zona euro.

De asemenea, evolutia pozitiva a economiei in ultimul trimestru din 2009 ar putea avea un impact mai puternic asupra economiei in 2010 decat se astepta ING pana in prezent, mai arata raportul.

"Ar putea impinge cresterea economica in teritoriu pozitiv pentru intreg anul 2010 si, de asemenea, ar putea aduce rate de crestere pozitive, in ritm anual, mai rapid decat ne asteptam. Al doilea trimestru din 2010 ar putea fi pozitiv, in comparatie cu asteptarile noastre din prezent, ca trimestrul III sa fie pozitiv", spun analistii.

Pe de alta parte, raportul subliniaza ca, luand in calcul contributia pozitiva a exporturilor nete, ce se va diminua, cel mai probabil, in 2010, precum si cresterea somajului in acelasi timp cu temperarea cresterii salariale, consumul ar trebui sa ramana slab. "Prin urmare, o recuperare robusta pare prea mult de asteptat", se mai arata in raport.

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a inregistrat deja doua trimestre consecutive de scadere in ritm anual, cu 6,2% in trimestrul intai din acest an si cu 8,7% in cel de-al doilea, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu trimestrul anterior, economia romaneasca a inregistrat deja patru trimestre consecutive de scadere: -0,1% in trimestrul al treilea din 2008, -2,8% in T4, -4,6% in trimestrul unu al acestui an si -1,1% in T2, datele fiind ajustate sezonier.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Orban: Creșterea pensiilor cu 40%, o nucă fierbinte, pregătită de PSD
Setari Cookie-uri