Investitiile realizate in economia Romaniei in trimestrul al doilea din acest an au scazut cu 29% fata de trimestrul similar din 2008, la 14 miliarde lei (3,34 miliarde euro), mai ales ca urmare a injumatatirii investitiilor in utilaje, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au diminuat cu 52,7% fata de intervalul aprilie-iunie 2008, la 4,56 miliarde lei. Ponderea investitiilor in utilaje in structura totala a investitiilor a scazut in trimestrul al doilea 2009 cu 14,1 puncte procentuale fata de acelasi interval al anului trecut, la 32,6%.

Investitiile in lucrari de constructii noi s-au micsorat cu 9,2%, la 8,16 miliarde lei, in timp ce investitiile cu alte cheltuieli au crescut cu 5,7%, la 1,29 miliarde lei. Ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi in total investitii a sporit cu 10,6 puncte procentuale, la 58,2%, iar cea a investitiilor in alte cheltuieli, cu 3,5 puncte procentuale fata de trimestrul al doilea din 2008, la 9,2%.

Scadere de 16,7% a investitiilor in primul semestru

In primul semestru, investitiile s-au diminuat cu 16,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, la aproape 27,07 miliarde lei (6,4 miliarde euro), in conditiile in care investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au redus cu peste o treime (33,5%), la 10,7 miliarde lei, iar cele in lucrari de constructii noi au scazut cu 3,2%, la 14,03 miliarde lei, potrivit NewsIn.

Singurele care au inregistrat crestere au fost investitiile pentru "alte cheltuieli", care au avansat cu 12,7% fata de primele sase luni din 2008, la 2,34 miliarde lei.

In prima jumatate a acestui an, cele mai multe investitii au fost realizate in industrie (40,7%), urmate de comert si servicii - tranzactii imobiliare, comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor - 32,9%, si constructii (12,8%). Investitiile in alte ramuri de activitate au cantarit 9,3% din totalul investitiilor, in timp ce in agricultura au fost facute cele mai putine investitii (4,3%).

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.), potrivit INS.

Statistica a precizat ca in volumul investitiilor nete nu se cuprinde valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice, considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri