Romania ocupa locul al doilea intr-un top al investitiilor straine, din Europa Centrala si de Est.

Romania se situeaza pe locul doi din punctul de vedere al nivelului investitiilor straine atrase in 2004 in zona Europei Centrale si de Est si a Comunitatii Statelor Independente (CSI). Federatia Rusa se plaseaza pe primul loc, conform Raportului Mondial al Investitiilor realizat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) si prezentat de reprezentantii Biroului ONU din Romania.

PERFORMANTA.

Investitiile straine directe au inregistrat un record anul trecut, ajungand la 5,1 miliarde de dolari, in crestere cu peste 116% fata de anul anterior. Privatizarile din domeniul energetic, petrolier si cel al gazelor au contribuit, in buna parte, la aceasta performanta. Lor li s-au adaugat investitiile din industria constructoare de masini si servicii.

"Evolutia pozitiva a investitiilor straine directe se mentine si in primele sapte luni ale acestui an, Romania fiind atractiva inca pentru investitorii straini. Astfel, investitiile straine directe au crescut in aceasta perioada cu 29,8% fata de perioada similara a anului trecut", a declarat Iustina Lutan, consilier in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

CONTEXT.

Volumul investitiilor straine directe atrase de regiunea Europei Centrale si de Est si a Comunitatii Statelor Independente (CSI) in 2004 a atins si el un maxim istoric de 35 de miliarde de dolari. Principalele beneficiare au fost Romania si Bulgaria, care au atras peste 70% din totalul investitiilor realizate anul trecut. Pe locul trei se plaseaza Ungaria, cu un volum de 4,1 miliarde de dolari de investitii straine directe.

PERSPECTIVE.

Relocarile din centrul si vestul Europei si finalizarea procesului de privatizare in regiune vor continua sa se mentina la un nivel ridicat, arata previziunile. "Adevarata competitie incepe insa dupa finalizarea privatizarilor, in momentul in care vom avea doar achizitii si fuziuni", a precizat Florin Bonciu, profesor universitar, fost director-consilier la Agentia Romana de Dezvoltare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri