Romania a avut, in iulie, unul dintre cele mai mici ritmuri de scadere a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, in termeni anuali, de 0,6%, in timp ce la nivelul blocului comunitar preturile la producator s-au redus cu 8,4%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Malta a fost singurul dintre statele membre care au raportat date la biroul european de statistica care a inregistrat in iulie o crestere a preturilor productiei industriale, in termeni anuali, de 0,5%. In Ungaria, preturile s-au diminuat cu 0,5%, in Romania, cu 0,6%, si in Irlanda, cu 1,2%.

In schimb, cele mai semnificative scaderi ale preturilor la producator au fost inregistrate in a saptea luna a acestui an in Olanda, de 14,8% fata de luna similara din 2008, Danemarca, de 12,5%, si Grecia, de 11,1%, potrivit NewsIn.

In iulie, preturile productiei industriale s-au micsorat in zona euro cu 8,5% fata de aceeasi luna din 2008.

Preturile din sectorul energetic s-au redus in a saptea luna din 2009 cu 20,1% in UE si cu 20,2% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In iulie s-au ieftinit si produsele intermediare, cu 6,4% in UE si cu 7,5% in zona euro si bunurile de uz curent, cu 1,9%, respectiv 3%.

In schimb, preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 1,7% in UE si cu 1,3% in zona euro, iar cele ale bunurilor de capital, cu 0,6% in statele membre si cu 0,1% in zona euro.

Fata de iunie, preturile la producator au scazut in iulie in Romania cu 0,3%, in timp blocul comunitar a avut un declin lunar al preturilor productiei industriale de 1%, iar zona euro, de 0,8%.

Datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica sunt diferite de cele prezentate de Eurostat, in ce priveste evolutia preturile productiei industriale in termeni anuali. Astfel, scaderea anuala din iulie este de 1,4% fata de luna similara din 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE
Setari Cookie-uri