Aproximativ 81% din exportul de mobila al Romaniei merge catre tarile din UE , in special in Germania, Franta si Italia, a declarat secretarul de stat in Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Gheorghe Marin, la deschiderea BIFE-TIMB 2009.
"Cea mai mare parte din produsele autohtone de mobilier sunt exportate in tarile din Uniunea Europeana. 50% din exportul tarii se duce in tari precum Germania, Franta si Italia", a spus la deschiderea oficiala a targului de mobilier BIFE-TIMB 2009, de la Romexpo, Gheorghe Marin, citat de NewsIn.

Reprezentantul MIMMCMA a precizat ca, in anul precedent, 3,3% din valoarea exportului total al tarii a fost reprezentat de produse din industria mobilei, in timp ce importul a constituit 0,9% din total.

Totodata, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurica Sereny, a precizat ca, in perioada urmatoare, exportul de mobilier va inregistra o usoara crestere fata de primul semestru al acestui an. "Principalele tari in care Romania exporta mobilier, Germania, Franta, Italia si Austria, au inceput sa isi revina din criza, motiv pentru care preconizam o usoara revenire a exportului romanesc in urmatoarea perioada", a spus Sereny.

Potrivit reprezentantilor Romexpo, la editia din acest an a targului de mobilier BIFE-TIMB vor participa 116 firme noi din domeniu, ceea ce reprezenita o treime din numarul total al expozantilor. In plus, la editia din acest an a "Targului international de mobila, decoratiuni interioare si echipamente pentru exploatarea forestiera si prelucrarea lemnului" BIFE-TIMB participa aproximativ 350 de expozanti din 17 tari, cu 37% mai putini decat in anul anterior.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, vanzarile de mobila au avut in primele sase luni din acest an o valoare de 767,8 milioane euro, in scadere cu 18% fata de aceeasi perioada din 2008 ( 939,7 milioane euro). Exportul a scazut in S1 2009 cu 17,4%, la 492,3 milioane euro, de la 596,3 milioane de euro in primele sase luni din 2008. In ceea ce priveste importul, acesta a inregistrat o scadere de 35,4% la 155,7 milioane de euro, fata de 241,1 milioane de euro din S1 2008.

De asemenea, numarul de angajati din industria mobilei a scazut cu 22,2%, de la 73.100 in S1 2008 la 56.800 in S1 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romanii care au modernizat plapuma din lana si au scos-o la export
Setari Cookie-uri