In zona euro, produsul intern brut s-a contractat cu 4,7%, potrivit datelor estimative ale biroului european de statistica.

Polonia a fost singurul dintre statele membre care au raportat date catre Eurostat ce a inregistrat o crestere a economiei in al doilea trimestru, cu 1,4% fata de aceeasi perioada din 2008.

In trimestrul II, cele mai semnificative diminuari ale economiei au avut loc in Lituania (-20,4%), Letonia (-18,2%), Estonia (-16,6%) comparativ cu intervalul similar din 2008, potrivit NewsIn.

Fata de trimestrul anterior, economia Romaniei s-a comprimat cu 1,2%, a cincea scadere din UE, peste media de la nivelul intregului bloc comunitar, de 0,2%, si peste contractia de la nivelul zonei euro, de 0,1%, arata datele Eurostat.

Marti, Institutul National de Statistica din Romania a revizuit usor in scadere datele din prima estimare, anuntand o contractie a economiei romanesti cu 8,7% fata de trimestrul II 2008 si cu 1,1% comparativ cu trimestrul anterior.

In perioada aprilie-iunie, consumul gospodariilor a stagnat in UE si a crescut cu 0,2% in zona euro, in timp ce investitiile s-au micsorat cu 1,9% in UE si cu 1,3% in zona euro. Exporturile au scazut cu 1,5% in UE si cu 1,1% in zona euro, iar importurile s-au diminuat cu cate 2,8% in blocul comunitar si in cele 16 state care sunt in zona euro.

Economia SUA s-a redus cu 3,9% fata de trimestrul al doilea din 2008, iar cea a Japoniei s-a comprimat cu 6,5% in acelasi interval.