Romania are o capacitate institutionala sub cea a multor tari din Europa Centrala si de Est, avand calificative similare celor din Surinam sau Brazilia, insa institutiile statului isi pot imbunatati activitatea datorita aderarii la UE si sprijinului financiar aferent, considera Moody's.
Intr-un raport publicat miercuri, agentia de rating acorda institutiilor romanesti un calificativ mediu, datorita aderarii tarii la Uniunea Europeana.

Moody's a luat in calcul, in stabilirea calificativului pentru institutii, indicatori stabiliti de Banca Mondiala, respectiv "eficienta guvernamentala" si "statul de drept", carora le-a adaugat parametri proprii. Romania a obtinut un calificativ de 31 din 100 la indicatorul eficienta guvernamentala si 43 din 100 in ce priveste "domnia legii", ceea ce denota ca institutiile au un nivel scazut fata de stadiul de dezvoltare economica al tarii, potrivit NewsIn.

"Tari care au obtinut calificative similare din partea Bancii Mondiale sunt Surinam, Maroc, Columbia si Brazilia. Multe alte tari din Europa Centrala si de Est au calificative mult mai bune decat Romania, precum Polonia (in jur de 55 la ambii indicatori), Slovacia (circa 60) sau Turcia (47)", se spune in raportul Moody's.

"De fapt, doar cateva tari din Balcanii de Vest (Albania si Bosnia-Hertegovina) si din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au calificative mai slabe privind institutiile", mai arata raportul.

Moody's aminteste ca Romania, ca si Bulgaria, a fost nevoita sa se supuna unui mecanism de cooperare si verificare cand au intrat UE, in 2007, tocmai pentru ca "nu a facut suficiente progrese in reformarea sistemului judiciar si prevenirea coruptiei".
Comisia Europeana a criticat deseori autoritatile Romaniei pentru lipsa unui progres in aceste domenii, desi Romania nu a avut fonduri suspendate din acest motiv, cum s-a intamplat in cazul Bulgariei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri