Salariul mediu net a crescut in iulie cu 0,8%

Castigul salarial mediu net a crescut in luna iulie cu 0,8% (11 lei) comparativ cu iunie, pana la 1.390 lei , adica 330 de euro, pe fondul acordarii unor prime de vacanta, a altor drepturi salariale suplimentare si a productiilor mai mari, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, ritmul anual de crestere a castigurilor salariale a coborat la 6,3%, de la 8,3% in iunie, insa se mentine peste indicele anual al preturilor de consum, de 5,06% in iulie, ceea ce semnifica faptul ca angajatii din Romania nu au pierdut din puterea de cumparare in ultimul an.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.901 lei (451 de euro) in iulie 2009, fiind cu 0,7% peste nivelul din luna precedenta.
Raportat la octombrie 1990, spun datele Institutului, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 26,3% mai mare in iulie 2009.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in iulie in activitatile de transporturi aeriene de 3.400 de lei sau 806 de euro, iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului 807 de lei, adica 191 de euro.

In iulie au fost inregistrate cresteri ale castigului salarial mediu net de 17,5% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si mariri intre 11% si 16% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv in activitatile de servicii anexe extractiei.

Cu toate acestea, unele activitati au raportat scaderi ale castigului salarial mediu net in iulie 2009 comparativ cu iunie, ca urmare a restrangerii activitatii, a acordarii de sume din profitul net si premii ocazionale in luna precedenta.

De exemplu, in activitatile de intermedieri financiare exceptie facand activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, castigul salarial mediu net a fost in iulie cu 14,8% mai mic decat in iunie.

Scaderi usoare, cuprinse intre 3% si 7%, au avut loc in fabricarea bauturilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, invatamant, alte activitati industriale, activitati de editare, sanatate si asistenta sociala.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Cîțu: Scăderea economică din acest an se va situa între minus 2 și minus 3
Setari Cookie-uri