Personalul consular aflat la post la ambasadele si oficiile consulare ale Romaniei va presta in continuare servicii consulare, fara niciun fel de abatere de la programul cunoscut, a anuntat vineri MAE, infirmand astfel unele declaratii ale liderilor Sindicatului National al Functionarilor Publici.
Vicepresedintele SNFP, Valeriu Smadu, a declarat vineri ca toatee ghiseele consulatelor Romaniei din lume ar putea fi inchise luni, incepand cu ora 16:30, ora Romaniei, ca forma de protest fata de prevederile ultimei forme a Legii unitare a salarizarii, informeaza NewsIn.

"Voi vorbi cu ministrul (Cristian Diaconescu n.r.), ca sa vedem ce putem face cu noua grila a Legii unitare de salarizare si daca pana luni Guvernul nu va accepta varianta propusa de noi, vom inchide toate ghiseele consulatelor din lume la ora 16:30 si vom scoate oamenii in strada", a spus Smadu.

Vicepresedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), care reprezinta si angajati ai Ministerului de Externe, sustine ca angajatii MAE sunt nemultumiti deoarece ultima forma a Legii unitare prevede desfiintarea functiei de consul general, iar un diplomat cu studii superioare de lunga durata ar urma sa castige mai mult decat unul cu studii superioare de scurta durata.

"Au facut un tames-balmes din grila pe care am inaintat-o noi Ministerului Muncii si nu putem fi de acord cu aceasta varianta. Spre exempu, functia de sef de birou are coeficient mai mare cu 0,25 decat cea de director general si, in aceste conditii, nimeni nu va mai dori sa avanseze in functie", a mai spus Smadu.

MAE se confrunta cu oarecare dificultati financiare, dar ministrul de externe Cristian Diaconescu a asigurat ca reuseste sa acopere din bugetul actual tot ce inseamna salarii si investitii.

Totusi, ministrul a anuntat marti ca pentru a respecta cerinta Guvernului de a reduce cheltuielile de salarizare cu 15%, timp de 15 zile, angajatii din serviciul extern al MAE vor fi plati in lei, nu in valuta.

Diaconescu a spus ca diplomatii sunt de acord cu aceasta masura. "Am mai trecut prin perioade dificile, prin anii 1998-1999, si am aplicat aceeasi masura. Oamenii inteleg ca Romania e intr-o situatie dificila si sunt gata sa participe la acest efort, ca orice profesionist care stie sa isi repezinte tara indiferent de unele dificultati de moment", a explicat seful MAE.

Cristian Diaconescu a declarat saptamana trecuta pentru NewsIn ca ministerul pierde anual aproape 11 milioane de euro din cauza diferentelor de curs valutar. "73% din tranzactiile MAE sunt facute in moneda straina si suntem nevoiti sa cumparam valuta de pe piata, moment in care, din cauza cursurilor de schimb, pierdem bani", a punctat ministrul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Bogdan Aurescu, aviz favorabil pentru functia de ministru de Externe
Setari Cookie-uri