Moody's a coborat perspectiva ratingului "Baa3" atribuit Transelectrica, de la stabila la negativa, din cauza rezultatelor financiare slabe obtinute de companie pe fondul scaderii consumului de electricitate in Romania si structurii rigide de cost a companiei.
Un alt factor care a determinat revizuirea negativa a perspectivei de rating a Transelectrica este programul de investitii de capital costisitor, care depaseste resursele obisnuite ale companiei, se mai precizeaza in comunicatul publicat de agentia de evaluare financiara, scrie NewsIn.

"Schimbarea perspectivei reflecta riscuri crescute asociate contextului de recesiune economica severa din Romania, care a dus la o scadere fara precedent a consumului de energie electrica in tara si care ar putea avea un impact pe termen lung asupra profilului financiar al companiei, care nu s-a indatorat puternic pana in prezent, dar este expusa riscurilor de lichiditate si valutar", mai precizeaza analistii Moody's.

Potrivit rezultatelor financiare neconsolidate pe semestrul I ale companiei, veniturile Transelectrica au scazut cu 106 milioane lei (25 milioane euro), respectiv cu 8% in primul semestru din 2009 fata de intervalul similar din 2008.

Structura de costuri a companiei este relativ rigida, tinand cont de domeniul in care activeaza Transelectrica, deci scaderea veniturilor a avut un impact direct asupra profitului companiei, ducand la diminuarea castigului operational cu 112 milioane lei (27 milioane euro), respectiv cu 75% in primele sase luni din 2009.

In acelasi timp, avand in vedere ca 95% din datoriile Transelectrica sunt in valuta, deprecierea leului pe parcursul acestui an a dublat aproape cheltuielile cu dobanzile pentru companie si a pus presiuni suplimentare pe profitabilitate. Lichiditatea companiei s-a deteriorat proportional cu scaderea profitabilitatii si a dus la un grad mai redus de acoperire a datoriilor.

Programul de investitii costisitor al Transelectrica, concentrat pe modernizarea si extinderea bazei activelor va necesita resurse financiare suplimentare.

Moody's precizeaza ca are in vedere ca Transelectrica ar putea fi protejata, prin cadrul legal, de pierderile de venituri rezultate din cresterea tarifelor in 2010 si ca societatea isi reevalueaza planul de investitii.

Pe de alta parte, ratingul Transelectrica se bazeaza pe sustinerea pe care guvernul o poate acorda companiei in rambursarea datoriilor. Evaluarea mai buna a companiei se bazeaza pe capacitatea buna de rambursare a creditelor pe care o are statul ca actionar, precum si pe probabilitatea foarte ridicata ca, in cazul unor probleme financiare, guvernul sa sustina compania.

Moody's isi mentine evaluarea asupra sustinerii din partea guvernului si ratingul privind datoriile in moneda nationala ale statului roman.

Dependenta ridicata a Transelectrica de capacitatea de plata a clientilor, luata in calcul in stabilirea ratingului, reflecta legatura din ce in ce mai stransa intre evolutia economiei in Romania si performanta Transelectrica, in conditiile in care aproape toate veniturile companiei provin din activitati locale, iar datoriile, numai in valuta, expun Transelectrica la fluctuatii ale cursului de schimb.

Moody's a revizuit ultima oara ratingul Transelectrica pe 23 ianuarie 2007, cand l-a ridicat de la Ba1 la Baa3, in primul rand pe fondul imbunatatirii ratingului pentru datoriile in moneda nationala ale guvernului Romaniei, de la Ba1 la Baa3 in octombrie 2006.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri