Conform unui comunicat de presa al CCIBR, datele privind schimbul de marfuri intre Bulgaria si Romania pentru primul trimestru al anului in curs reflecta consecintele crizei si indica modificarea unor tendinte, transmite NewsIn.

"Pentru primele trei luni ale anului 2009, schimbul de marfuri intre cele doua tari reprezinta 411 milioane de euro, fata de 511 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Mai interesant este faptul ca importul din Romania scade cu aproximativ 40%, de la 324 la 197 milioane de euro, iar exportul din partea bulgara creste cu 14%, de la 187 de milioane la 214 milioane de euro”, se arata in comunicat, fiind specificat faptul ca Bulgaria are, in primele trei luni ale anului 2009, un bilant pozitiv in privinta comertului cu Romania.

CCIBR a mai anuntat ca schimbul de marfuri intre Bulgaria si Romania se caracterizeaza printr-o crestere stabila in ultimii 10 ani, iar aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana a stimulat ritmul comertului bilateral.

"Pentru anul 2008, schimbul de marfuri intre Bulgaria si Romania s-a raportat la 2,36 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 52% fata de 2007. Importul din Romania, tot in 2008, a fost de 1,39 de miliarde de euro, o crestere de 47,7% fata de anul precedent, iar exportul din Bulgaria a reprezentat 970 de milioane de euro. In mod traditional, Bulgaria are un sold negativ in privinta comertului cu Romania, insa treptat acest sold este pe cale de restrangere si exportul catre Romania este in crestere”, se mai arata in comunicatul CCIBR Ruse.