In perioada octombrie-decembrie 2009, institutiile publice au obligatia de a diminua cheltuielile de personal in medie cu 15,5%. Una dintre masuri ar putea fi acordarea a pana la zece zile lucratoare fara plata, scrie 9AM.

Potrivit formei finale a proiectului de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI, facut public de Guvern duminica seara, la Capitolul III referitor la masurile de reducere a cheltuielilor de personal in sistemul bugetar se prevede ca, "in vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica", in perioada octombrie-decembrie 2009, sefii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar.

Astfel, potrivit formei finale, reducerea de 15, 5% poate fi obtinuta prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri: acordarea de pana la zece zile lucratoare libere fara plata personalului propriu, indiferent de statutul acestora, reducerea programului de lucru, combinarea acestor doua masuri sau aplicarea unei alteia care sa aiba efect echivalent.

Pentru personalul militar din institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala masura privind acordarea unui concediu fara plata se aplica pentru pana la 14 zile calendaristice, se mentioneaza in proiectul de lege pe care Guvernul isi va asuma raspunderea.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dezbateri buget: Alocatia copiilor va fi majorata la 150 de lei