Senatorii nu au reusit sa intruneasca numarul de voturi necesare pentru aprobarea OUG privind programul Prima Casa, aceasta ordonanta intrand la categoria legilor organice pentru aprobarea carora este necesar un minim de 69 de voturi favorabile.
Desi raportul comisie sesizate in fond a obtinut 72 voturi pentru, 19 impotriva si 7 abtineri si a fost aprobat, proiectul de lege de aprobare a ordonantei a intrunit doar 67 de voturi in favoare, 9 abtineri si 20 impotriva.
Astfel, senatorii au votat proiectul de lege pentru respingere a ordonantei, dar nici acesta nu a primit numarul necesar de voturi, potrivit NewsIn.

In aceste conditii presedintele Senatului, Mircea Geoana a anuntat ca votul privind acest proiect "va trebui reluat intr-un proxim plen al Senatului".

Secretarul de stat din ministerul pentru IMM-uri, Maria Parcalabescu, a afirmat miercuri, 2 septembrie, in fata senatorilor ca in programul "Prima Casa" au fost semnate 753 de contracte de finantare, Senatul urmand sa dea votul asupra OUG privind acest program pe 7 septembrie.

In cadrul dezbaterilor asupra Ordonantei de Urgenta care a initiat programul "Prima Casa", senatorul PSD, Daea Petre, l-a intrebat pe reprezentantul Guvernului, secretarul de stat din ministerul IMM-urilor Maria Parcalabescu care sunt rezultatele programului dupa 3 luni de la lansare. "Are deja 90 de zile de viata implinite maine( joi, n.r.), cate dosare, cate case, cati beneficiari avem dupa acest timp?", a intrebat Daea.

"As putea spune ca numai dupa 3 luni proiectul s-a dovedit a fi un succes pentru ca avem 1.756 de cereri aprobate, in valoare totala de 75.615.000 (fara sa mentioneze moneda, n.r.) si sunt 753 de contracte semnate deja de finantare", a raspuns Parcalabescu. De asemenea, ea a mai precizat ca sunt pana acum "68 de promisiuni de garantare, ceea ce inseamna ca avem 68 de dosare deja pentru constructii viitoare".

Senatorii au adoptat un amendament propus de senatorii Cseke Attila (UDMR), Toni Grebla (PSD) si Iulian Urban (PDL) prin care se solicita ca cei care beneficiaza de programul Prima Casa sa nu detina vreo proprietate o locuinta "dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante", fata de forma initiala in care se cerea ca beneficiarii sa nu detina in proprietate o locuinta " la data intrarii in vigoare" a actului normativ. Votul final asupra proiectului de lege se va da pe 7 septembrie.

Premierul Emil Boc a anuntat, pe 28 august, ca zilnic se depun peste 100 de cereri pentru programul "Prima Casa", fiind stranse 1.503 cereri, dintre care 1.263 solutionate, si ca se cauta solutii pentru grabirea procedurilor de aprobare a solicitarilor si incurajarea constructiei de la zero a caselor. Premierul Emil Boc s-a intalnit atunci cu Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru a discuta stadiul in care se afla programul "Prima Casa" si posibilitatile de eficientizare a derularii acestuia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri