Retailul s-a comprimat cu 13,8% in iulie

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul s-a erodat in iulie cu 13,8% fata aceeasi luna din 2008, pe fondul scaderii semnificative a vanzarilor de carburanti si de marfuri nealimentare, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Datele INS nu includ vanzarile de autovehicule si motociclete, fiind ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost mai putin puternic, de 13%, fata de iunie 2008.

In luna iulie, cel mai important declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 21,4%, urmat de scaderea cu 12,3% a vanzarilor de bunuri nealimentare. In plus, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au micsorat cu 7% fata de aceeasi luna din 2008.

In iulie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 42,6% fata de luna similara a anului trecut, pe fondul reducerii cu 53,8% a vanzarilor de autovehicule.

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 20,1% fata de iulie 2008, determinate in principal de injumatatirea activitatilor agentiilor turistice si tur-operatorilor (-52,9%).

Afacerile din comertul cu amanuntul + 2,2% fata de iunie

Fata de iunie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au crescut pe ansamblu cu 2,2% in iulie, dupa ce vanzarile de produse nealimentare au sporit cu 2,3%, cele de alimente, bauturi si tutun, cu 0,5%, iar comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, cu 0,2% fata de luna precedenta.

In serie bruta, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut pe ansamblu cu 7,2% in iulie fata de iunie.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in iulie cu 0,1% fata de luna precedenta, iar serviciile de piata prestate populatiei au avut in iulie o cifra de afaceri cu 0,3% mai mica fata de iunie, in serie ajustata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Creștere de 25% a valorii importului de produse lactate și miere în primul trimestru al anului 2020
Setari Cookie-uri