Investitii straine de 6% din PIB ar putea sustine un deficit de cont curent de 8%

Un nivel sustenabil al deficitului de cont curent ar putea fi 8% din Produsul Intern Brut (PIB), insa doar daca investitiile straine s-ar ridica la 5-6% din PIB, iar Romania ar reusi sa atraga mai multe fonduri structurale decat pana acum, a explicat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Daca investitiile straine se vor consolida la 5-6% din PIB si adaugam fondurile structurale, atunci pot spune ca nu sunt departe de ideea conform careia deficitul de cont curent de 8% din PIB ar fi un nivel sustenabil", a declarat guvernatorul BNR.

Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele sase luni cu 42,99% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,894 miliarde euro, fiind cu 21,9% mai mari decat deficitul de cont curent. In prezent deficitul de cont curent s-a redus pana spre 5% din PIB, dupa ce anul trecut ajunsese la peste 12%.

De asemenea, guvernatorul bancii centrale a atras atentia ca marimea deficitului balantei de plati trebuie sa fie corelat cu nivelul fondurilor structurale atrase de Romania, iar imprumutul obtinut de tara noastra de la institutiile financiare internationale poate fi platit din aceste fonduri.

"Tot exista intrebari legate de cum va face Romania sa dea inapoi imprumutul de 20 miliarde euro obtinut de la institutiile internationale. El poate fi platit din cele 30 miliarde euro ce pot fi obtinute prin fondurile structurale. Problema este ca, daca aceste 20 miliarde euro reprezinta un imprumut, cele 30 miliarde euro sunt facute din zeci de mii de mici proiecte, care intampina birocratie sau diferente de interpretare legislativa", a explicat Mugur Isarescu.

Totusi, Isarescu a concluzionat ca cele 30 miliarde euro din fonduri structurale nu vor fi atrase usor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri