Inflatia anuala coboara sub 5%, peste asteptarile analistilor

Rata anuala a inflatiei a coborat in luna august sub nivelul de 5%, ajungand pana la 4,96%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. In luna iulie Institutul de Statistica anunta o rata a inflatiei de 5,06%, de asemenea in scadere fata de luna precedenta.
Indicele preturile de consum s-a situat in luna august a acestui an, comparativ cu luna anterioara, la nivelul de 99,81%.

"Inflatia s-a redus in luna august usor peste asteptarile noastre, noi anticipam o stagnare sau o reducere de 0,1%. Aceasta reducere se datoreaza eminamente scaderii preturilor la alimente, in special la legume si fructe", a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Preturile la legume s-au diminuat cu 5,9% in luna august, iar cele aferente fructelor s-au diminuat cu 6,81%., potrivit datelor publicate de Institutul de Statistica.

"In perioada urmatoare scaderea preturilor la legume si fructe va mai contribui la reducerea ratei anuale a inflatiei, dar nu la fel de mult. Intr-un an agricol normal, spre bun, reducerea preturilor la alimente are o importanta sporita pentru inflatie", a adaugat Ionut Dumitru.

Raiffeisen Bank Romania isi mentine prognoza de 4,5% pentru rata anuala a inflatiei din 2009, dar nu exclude posibilitatea ca aceasta sa ajunga putin mai jos.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza pentru inflatia la finalul lui 2009 la 4,3%, de la estimarea anterioara de 4,4%, in raportul trimestrial asupra inflatiei prezentat de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri