Guvernul discuta astazi, intr-o sedinta speciala, proiectul bugetului de stat pe anul viitor. Executivul a analizat miercurea trecuta, intr-o prima lectura, proiectul de buget pe 2006, membrii Cabinetului discutand pe marginea veniturilor bugetare in baza parametrilor macroeconomici stabiliti. Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a convocat sedinta speciala de astazi, pentru a aproba bugetul pe anul 2006, astfel incat documentul sa fie transmis Parlamentului in termenul legal, respectiv pe 15 octombrie.

"Bineinteles ca nevoile sunt mult mai mari decat posibilitatile. Fiecare ministru a specificat expres nevoile generale si, in special, pe cele legate de integrarea europeana", a afirmat Vladescu, dupa sedinta Executivului de saptamana trecuta. Potrivit acestuia, in proiectul de buget vor fi operate, in urmatoarele zile, "diverse ajustari generate de solicitarile fiecarui minister". Constructia bugetara pentru 2006 va constitui una dintre temele de discutii pe care autoritatile romane le vor avea, incepand cu 20 octombrie, cu expertii Fondului Monetar International.


PIB creste cu 6% anul viitor

Bugetul pentru anul viitor este proiectat cu un deficit de 0,5% din PIB. Prognozele macroeconomice avute in vedere de autoritati la fundamentarea proiectului de buget penrtu 2006 indica o crestere economica de 6% pentru anul viitor, comparativ cu 5,7% in acest an, pe fondul reducerii ritmului de sporire a cererii interne si al accelerarii investitiilor, transmite Mediafax. Avansul economic se va baza, conform estimarilor oficiale, pe marirea volumului de activitate, in special in constructii si servicii. Potrivit prognozelor, investitiile se vor majora cu 12% in 2006, fata de 9,8% in 2005.In schimb, cererea interna va creste anul viitor cu doar 7,2%, comparativ cu 9,6% in acest an, in conditiile incetinirii ritmului in cazul consumului individual al gospodariilor de la 10,2% la 6,2% si a consumului colectiv al administratiei publice de la 3,5% la 2,5%. Ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut va creste de la 28,9% la 29,4%. In pofida reducerii taxelor pentru asigurari sociale cu doua puncte procentuale, acestea vor ramane capitolul cu cea mai ridicata contributie la veniturile bugetare, desi in scadere de la 9,5% la 9,3% din PIB.


Comertul exterior ramane pe minus

Comertul exterior va continua si anul viitor sa aiba o influenta negativa asupra Produsului Intern Brut, in conditiile in care ritmul de crestere a importurilor va ramane mai ridicat decat cel al exporturilor, potrivit datelor macroeconomice pe care a fost fundamentat proiectul de buget pentru 2006. Astfel, valoarea exporturilor este prognozata sa avanseze cu 14,6%, la 28,75 miliarde de euro, iar importurile cu 15,8%, la 37,95 miliarde de euro. O mare parte a importurilor este pusa pe seama achizitiilor de bunuri de capital. Pentru acest an, prognozele indica o majorare a exporturilor cu 15,7%, pana la 25,1 miliarde de euro, si a importurilor cu 22,3%, la 33,2 miliarde de euro. In consecinta, exportul net va avea o contributie negativa de 4,8% la formarea produsului intern brut in acest an, si de 2% din PIB in 2006. De asemenea, deficitul contului curent este estimat sa creasca de la 4,46 miliarde de euro in 2004 la 6,32 miliarde de euro in 2005 (8,1% din PIB) si sa scada usor, la 6,3 miliarde de euro in 2006 (6,9% din PIB).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri