Rata anuala a inflatiei a coborat in luna august pana la 4,96%, pe fondul unei reduceri importante a preturilor la legume si fructe, prognoza Bancii Nationale a Romaniei asupra inflatiei pe 2009, de 4,3%, devenind, astfel, tot mai realista.

Inflatia anualizata ar trebui sa se reduca in urmatoarele patru luni cu 0,66 puncte procentuale pentru a se atinge la finalul lui 2009 prognoza de 4,3% avansata de Banca Nationala a Romaniei.

BNR si-a revizuit, recent, in scadere prognoza privind inflatia de la sfarsitul anului 2009 la 4,3%, de la estimarea anterioara de 4,4%.

Analistii au fost luati prin surpindere de amplitudinea procesului dezinflationist din luna august, cand rata inflatiei a coborat cu aproape 0,2 puncte procentuale comparativ cu luna precedenta.

"Inflatia a scazut mai mult decat ma asteptam, insa reducerea se datoreaza, in mare, parte evolutiei preturilor la produsele alimentare, ca urmare a efectului sezonier", a declarat pentru Wall-Street, Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.

Preturile de consum au scazut in august cu 0,19% fata de iulie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,06%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,34%, iar tarifele la servicii au urcat cu 0,32%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

"Totusi, preturile la produsele nealimentare si la servicii au crescut usor, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste nu au disparut", a subliniat Laurian Lungu.
In cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza rata inflatiei, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile contribuie cu 18,37%.

"In perioada urmatoare scaderea preturilor la legume si fructe va mai contribui la reducerea ratei anuale a inflatiei, dar nu la fel de mult. Intr-un an agricol normal, spre bun, reducerea preturilor la alimente are o importanta sporita pentru inflatie", a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank. Economistul isi mentine prognoza de 4,5% pentru rata anuala a inflatiei din 2009, dar nu exclude posibilitatea ca aceasta sa ajunga putin mai jos.

BNR si-a mai revizuit in scadere si prognoza pentru inflatia de la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, iar tinta sa de inflatie pentru 2009 si 2010 este de 3,5%, plus sau minus cel mult un punct procentual.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si