"Luand in calcul eroarea semnificativa pe care am facut-o in estimarea privind inflatia pe august si faptul ca se pare ca impactul favorabil al preturilor la alimente ar putea continua si in septembrie, am decis sa ne revizuim prognoza pentru finalul anului", se arata in raportul ING.

Cu toate acestea, analistii ING estimeaza inca riscuri semnificative pana la finalul anului si sustin ca tendinta dezinflationista este sustinuta in principal de factori temporari si nu de restrangerea cererii, ceea ce ar putea duce la ratarea tintei de inflatie, conform NewsIn.

"In acelasi timp, admitem ca, in conditiile ultimelor date pe inflatie, sansele ca sa coboare sub 4,5% la sfarsitul lui 2009 au crescut semnificativ", mentioneaza raportul.

Pentru luna octombrie, ING mizeaza pe o inflatie anuala de 4,4%, fata de 4,9% anterior, "ceea ce inseamna ca BNR ar putea fi tentata sa reduca dobanda cheie cu 50 de puncte de baza si la sedinta de politica monetara din noiembrie - in prezent mizam pe o taiere cu 50 de puncte de baza pe 29 septembrie si cu 25 puncte de baza pe 3 noiembrie".

Rata anuala a inflatiei a coborat in august la 4,96%, sub asteptari, iar fata de iulie preturile de consum au scazut cu 0,19%, pe fondul ieftinirii semnificative a alimentelor si al cresterii usoare a preturilor la marfurile nealimentare si servicii, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost tot 4,96%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste pentru finalul acestui an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,3% la finalul lui 2009, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior. Si Fondul Monetar International (FMI) ia in calcul o inflatie de 4,3% la finalul acestui an.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia de la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, in conditiile in care tinta pentru sfarsitul lui 2010 a fost stabilita tot la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.