"Chiar daca e nevoie de mai multe date pentru a demonstra tendinta pozitiva in afara celor mentionate, credem ca activitatea economica este in apropiere de punctul minim in trimestrul al treilea. Cu toate acestea, credem ca recuperarea va fi graduala", se arata in raportul analistilor Raiffeisen Bank.

De asemenea, raportul mentioneaza ca tendinta dezinflationista va continua si in lunile urmatoare, iar in conditiile unei activitati economice mai slabe, va duce la randamente si dobanzi mai joase in trimestrele urmatoare.

"Cu toate ca dobanzile pe piata interbancara au crescut usor in ultimele doua saptamani, ele s-au redus in ultimele zile si credem ca aceasta va fi tendinta normala in lunile care urmeaza. Ministerul Finantelor Publice incearca, de asemenea, sa impinga randamentele la obligatiuni la niveluri mai mici prin respingerea ofertelor la licitatia titluri de stat", mai spun analistii Raiffeisen Bank.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
(BNR), Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca Romania isi va relua cresterea economica din trimestrul III sau, cel mai tarziu, din trimestrul IV, fata de trimestrul anterior, in conditiile in care productia industriala si-a revenit inca din prima parte a anului.

"Daca ne luam dupa productia industriala, economia a luat-o deja in sus si e in proces de recuperare. Am plecat de la -12% si a ajuns la -6%, in conditiile in care cifrele apar cu doua luni intarziere, iar datele privind produsul intern brut cu si mai mult", a spus Isarescu.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul al doilea al acestui an cu 8,7% fata de perioada similara din 2008.

Guvernul estimeaza o scaderea economiei cu 8,5% in 2009, prognoza pe care se bazeaza ultima rectificare bugetara din luna august. De asemenea, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au anuntat ca anticipeaza o scadere a PIB cu 8-8,5% pentru anul acesta.