"In primele cinci luni ale anului 2009, valoarea schimburilor comerciale romano-ungare a fost de 1.722 milioane euro din care: export 486 milioane euro si import 1.235 milioane euro", potrivit Ministerului IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA).

In aceste conditii, soldul balantei comerciale a fost negativ, in defavoarea Romaniei, – 749 milioane euro, anunta NewsIn.

Cu aceste date Ungaria ocupa locul I in topul tarilor cu care Romania intregistreaza deficite comerciale.

Scaderea volumului comercial bilateral si identificarea de oportunitati pentru stoparea si diminuarea acestuia, au reprezentat subiecte centrale in discutiile ministrului Constantin Nita cu omologul sau ungar, Istvan Varga.

Ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, si omologul sau ungar, Istvan Varga, s-au intalnit cu ocazia celei de-a patra sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economica romano-ungara, desfasurata in perioada 10-11 septembrie la Gyula, in Ungaria.

Cei doi au semnat un protocol de cooperare economica ce vizeaza 11 domenii - industrie, protectia mediului si apelor, energie, agricultura, transporturi, intreprinderi mici si mijlocii, domeniul clusterelor, cooperare intre camerele de comert si industrie, cooperare transfrontaliera, amenajare si dezvoltare teritoriala si domeniul constructiilor si comunicatii.