Consilierul economic al Ambasadei SUA la Bucuresti, Jhon Rodgers: judecatorii nu inteleg ce inseamna piata libera
Consilierul economic al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, John Rodgers a lansat recent un avertisment autoritatilor de la Bucuresti: "Companiile straine care vor sa investeasca in Romania trebuie sa munceasca mult pentru a-si gasi parteneri de incredere si consiliere juridica puternica si trebuie sa cerceteze piata foarte bine inainte de investi in Romania".
Oficialul american considera ca "Situatia economica se imbunatateste rapid, exista un dinamism in tara si in regiune, dar noi avertizam companiile care doresc sa investeasca aici ca, in prezent, conditiile sunt inca foarte diferite de cele din vestul Europei. In acelasi timp Rodgers identifica sursa raului din mediul de afaceri romanesc. Exista o lipsa de "competenta judecatoreasca, impartialitate si intelegere a ceea ce inseamna piata libera, in randul judecatorilor.
Totodata, reprezentantul Ambasadei SUA sugereaza si conditiile minimale pentru ca americanii sa bata la portile economiei romanesti: "In orice tara din lume, stabilitatea politica si predictibilitatea cadrului juridic sunt conditii esentiale pentru rezultate stabile ale investitiilor intr-o economie. Stabilitatea politica a Romaniei este bine dovedita, insa ''sistemul legislativ si transparenta reprezinta inca probleme'' a adaugat Rodgers. Un avertisment diplomatic este vizibil in afirmatii mai transante. Consilierul economic american cosidera ca investitorii corecti sunt dezavantajati, iar delincventii economici opereaza inca aici parca fara consecinte, iar acest lucru atenueaza prestigiul international al Romaniei si ii pateaza reputatia in domeniul afacerilor.
Investitorii americani ocolesc Romania si probabil ca vor continua sa o faca pentru ca avem o infrastructura deficitara in domeniul transportului si pentru ca serviciile cu clientii sunt inca departe de standardele occidentale.

Schimburile comerciale romano-americane ar putea depasi doua miliarde dolari, in 2005

Schimburile comerciale romano-americane au fost de 1,4 miliarde dolari, in primele opt luni ale anului 2005, iar pentru sfarsitul anului ar putea depasi doua miliarde dolari, apreciaza consilierul economic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, John Rodgers.

In primele opt luni, importurile Romaniei din SUA au fost de 738,4 milioane dolari, iar exporturile Romaniei catre SUA au ajuns la 724,8 milioane dolari.
Potrivit oficialului american, la sfarsitul lunii iulie 2005, investitiile directe cu capital american au totalizat 771,1 milioane dolari, ceea ce reprezinta 5,35 la suta din totalul investitiilor directe atrase de Romania din 1989.

Sectoarele cele mai atractive pentru investitorii americani sunt industria grea (vagoane de marfa, cuzineti, masini unelte), electronice (computere si componente electronice), echipament de exploatare in domeniul gazelor, inginerie, inginerie digitala si design, informatica si comunicatii, sectorul bancar, asigurari generale si de viata, bunuri de larg consum.
Pe viitor americanii se arata interesati in special de "domeniul gazelor naturale si cel al electricitatii, sectorul minier si industria de aparare a mai declarat Rodgers. Avertismentul este insa foarte clar: continuam sa fim interesati cata vreme legislatia nu se va mai modifica galopant si se va pune o stavila birocratiei si coruptiei, cele doua tare ale mediului de afaceri romanesc.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri