"Este prematur si un pic ingrijorator sa vorbim despre redresarea economiei. In mod clar, perspectiva s-a imbunatatit, insa exista inca numeroase riscuri de cadere. Anticipam o scadere economica de 0,5% in 2010", a spus Shearing, un economist pentru piete europene emergente.

Capital Economics este prima insitutie care a afirmat inca din toamna anului trecut ca Romania va apela la ajutorul FMI.

Guvernul Romaniei a anuntat ca economia a inceput sa-si revina dupa ce productia industriala si comertul s-au imbunatatit, iar cea de-a patra contractie trimestriala a produsului intern brut s-a temperat. Guvernul estimeaza o iesire din recesiune in ultimul trimestru al acestui an si o crestere de pana la 1% in 2010.

Franta si Germania, pe care Romania se bazeaza pentru export si investitii, au iesit din recesiune in al doilea trimestru din 2009, fapt ce i-a facut pe analisti sa se astepte la o revenire a celor mai multe economii din estul Europei, cel mai devreme la sfarsitul acestui an.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, afirma pe 9 septembrie, ca Romania isi va relua cresterea economica din trimestrul III sau, cel mai tarziu, din trimestrul IV, fata de trimestrul anterior, in conditiile in care productia industriala si-a revenit inca din prima parte a anului.