In prognoza anterioara, publicata in mai, CE estima ca economia Poloniei va scadea in acest an cu 1,4%.

in acelasi timp, Executivul european a adus modificari in sens pozitiv prognozelor pentru economiile Frantei si Germaniei. CE a revizuit prognoza de contractie a economiei Frantei de la 3% la 2,1% in acest an, in timp ce estimarea pentru Germania a modificat-o de la 5,4% la 5,1%, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, prognozele au fost inrautatite in cazurile Spaniei, Italiei si Marii Britanii, pentru care scaderea economica este proiectata de catre CE la 3,7%, 5%, respectiv 4,3%.

"Situatia economica s-a imbunatatit considerabil incepand cu al doilea trimestru, ceea ce permite preconizarea unor perspective de crestere mai bune pentru a doua jumatate a anului. insa avand in vedere faptul ca activitatea economica s-a inrautatit la sfarsitul anului 2008 si inceputul anului 2009 mai mult decat era de asteptat initial, se estimeaza ca, per ansamblu, PIB-ul va scadea cu 4% in acest an, atat in UE cat si in zona euro", se precizeaza in comunicatul CE.

Pe de alta parte, Executivul european atrage atentia ca nivelul nesigurantei ramane foarte ridicat si, cu toate ca procesul de redresare ar putea surprinde prin amploarea sa pe termen scurt, ramane de vazut in ce masura va fi si durabil.

De asemenea, avand in vedere faptul ca efectele de baza ale precedentelor cresteri de preturi la energie si alimente, care au permis reducerea preturilor, se estompeaza si ca nu se intrevad alte presiuni inflationiste semnificative, previziunile Comisiei pentru 2009 privind inflatia raman neschimbate, si anume 0,9% pentru UE si 0,4% pentru zona euro.

Pentru Romania, prognoza revizuita de autoritati, in urma discutiilor din august cu FMI si CE, este de contractie a PIB cu 8-8,5% in 2009.