In intervalul aprilie - iunie, cresterea costurilor pentru o ora de munca in Romania a scazut cu 6,9 puncte procentuale fata de avansul inregistrat in primele trei luni ale acestui an.

Pe ramuri de activitate, costurile orare cu salariile si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat in industrie cu 13,4% pe an, in constructii, - cu 10,4% pe an, in timp ce in sectorul serviciilor s-a raportat o crestere anuala de 10,6%, potrivit datelor preliminare ale biroului european de statistica, citate de NewsIn.

La nivelul UE, Eurostat a estimat pentru trimestrul al doilea o crestere, in termeni nominali, cu 3,7% a costului cu forta de munca, in timp ce in zona euro, avansul a fost de 4%.

Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de munca au crescut in zona euro cu 5,3% in industrie, cu 4,5% in constructii si cu 3,2% in servicii, in timp ce in UE, costurile au fost cu 5,1%, 4,1%, respectiv 2,9% mai mari.

Dintre statele membre ale UE, Bulgaria a avut cel mai mare avans al costurilor cu forta de munca in perioada aprilie - iunie 2009, de 15,5%. Pe pozitia a treia, dupa Romania, s-a clasat Finlanda, cu un avans al costurilor cu forta de munca in trimestrul al doilea de 8,6% fata de trimestrul similar din 2008, datele nefiind, insa, ajustate in functie de numarul de zile lucratoare.

Dintre statele membre pentru care au fost publicate date, Lituania si Estonia au avut scaderi, in termeni anuali, ale costurilor cu forta de munca, de 6,2%, respectiv 0,6% in trimestrul al doilea din acest an.