Comisia Europeana a anuntat initierea procedurii de investigatie aprofundata pentru o conversie in actiuni a unei creante in valoare de 135 de milioane euro si pentru o garantie de stat de 339,2 milioane euro in cazul Oltchim.
Comisia Europeana a initiat procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la intentia Romaniei de a autoriza o conversie in actiuni a unei creante in valoare de 135 de milioane euro si de a acorda o garantie de stat de 339,2 milioane euro societatii de produse chimice Oltchim.

Comisia "are indoieli cu privire la compatibilitatea masurilor propuse cu normele privind ajutoarele de stat, in special in ceea ce priveste faptul ca un operator privat ar fi luat in calcul astfel de masuri". Deschiderea unei anchete aprofundate ofera partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza, iar aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii, informeaza NewsIn.

"CE trebuie sa verifice daca masurile propuse in cazul Oltchim presupun existenta unor ajutoare de stat si, in cazul unui raspuns pozitiv, daca astfel de masuri nu ar genera denaturarea excesiva a concurentei”, a declarat comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes.

La data de 17 iulie 2009, Romania a notificat Comisia Europeana in legatura cu doua masuri de sprijin in favoarea Oltchim, una dintre cele mai mari intreprinderi petrochimice din Romania si din sud-estul Europei. Statul roman este actionarul majoritar al acestei intreprinderi.

In conformitate cu normele UE in materie de ajutoare de stat, se poate considera ca interventiile autoritatilor publice in cadrul intreprinderilor care desfasoara activitati economice nu implica ajutor de stat daca acestea au loc in conditii pe care le-ar fi acceptat un actor privat care opereaza pe piata (principiul investitorului in economia de piata).

"Prima masura implica o conversie a datoriei publice in actiuni, in valoare de aproximativ 135 de milioane euro. Datoria publica provine din activarea garantiilor de stat aferente creditelor comerciale neperformante contractate inainte de anul 2000. Comisia se intreaba care este motivul pentru care Romania nu a perceput nicio dobanda pentru datoria publica, in special dupa aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, intrucat Romania ar fi trebuit sa aplice integral Tratatul CE incepand de la acea data", se mai explica in comunicatul CE.

In plus, CE arata ca "a doua masura este o garantie de stat in valoare de 339,2 milioane euro, care acopera 80% dintr-un credit comercial de 424 milioane euro, suma care urmeaza sa fie folosita pentru investitiile necesare pentru punerea in aplicare a planului de dezvoltare al intreprinderii". Romania considera ca masurile propuse nu confera un avantaj beneficiarului, intrucat sprijinul acordat de stat intreprinderii
Oltchim in calitate de principal actionar, respectiv de principal creditor, este comparabil cu solutia pe care ar alege-o un operator privat de pe piata in conditii similare.

"In aceasta etapa, avand in vedere istoricul datoriei, situatia actuala a intreprinderii si gradul de expunere a statului la viitoare riscuri, Comisia isi exprima indoiala ca un investitor privat si un creditor privat ar fi optat pentru aceste doua masuri", conchide comunicatul CE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri