"In ceea ce priveste legea aceasta de salarizare, aveam un termen de 31 octombrie in cadrul acordului cu FMI, deci s-ar mai fi putut astepta cateva saptamani, dar pentru ca premierul a considerat ca aceste legi trebuie adoptate la pachet, fireste ca asta inseamna de fapt asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului", a afirmat Sarbu, citat de NewsIn.

Ministrul a insistat ca asumarea raspunderii "e o decizie personala a premierului Emil Boc", adaugand ca guvernul se afa in acest moment sub o dubla presiune: presiunea sociala, data de sindicatele ce reprezinta angajatii din sistemul bugetar, si "presiunea financiara pe care Romania o are in acest moment prin pastrarea angajamentelor Guvernului cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala".

Guvernul s-a angajat, in cadrul acordului de finantare de 20 miliarde euro cu FMI, CE si alte institutii internationale, ca va finaliza legea unitara de salarizare in sistemul public pana in 31 octombrie. Aceasta reprezinta una dintre conditiile pentru ca Romania sa primeasca urmatoarele transe de la Fond.

Sarbu, care este membru al PSD, a subliniat ca ministrii au datoria sa arate "o oarecare solidaritate guvernamentala", adaugand ca pe el il intereseaza mai mult "elementele de fond ale legii si nu detaliile".

In urma cu putin timp, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca asumarea raspunderii este un joc al presedintelui pentru ca PSD sa iasa de la guvernare si ca social-democratii nu s-au opus procedurii initiate de Emil Boc si "dictate" de presedinte pentru pentru a nu provoca o criza politica.

Presedintele PSD a spus, la finalul unei sedinte cu grupurile parlamentare ce a avut loc inaintea inceperii plenului, ca parlamentarii partidului pe care il conduce au sustinut "unanim" ca masura angajarii raspunderii Guvernului pe legile educatiei, salarizarii si a celei prin care se restructureaza agentiile guvernamentale este "un gest nechibzuit, dictat in mod evident de Traian Basescu".

"Nu este decizia primului-ministru, ci este parte dintr-un joc deliberat al lui Traian Basescu care doreste sa provoace PSD pentru a iesi de la guvernare. Asistam la derularea planului B al lui Traian Basescu, care initial a crezut ca o cooptare a PSD la guvernare echivaleaza cu un nou mandat pentru domnia sa. In acest moment este clar, planul este schimbat si se incearca provocarea partidului nostru pentru a putea sa determine o schimbare de Guvern, inclusiv schimbarea actualului prim-ministru", a afirmat Geoana.

Executivul a decis, saptamana trecuta, ca isi va angaja raspunderea pe Legea educatiei nationale, Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si pe Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cu Comisia Europeana si FMI.