Exporturile extracomunitare ale Romaniei au scazut in august cu circa 22%, ritm similar celui inregistrat in luna precedenta, dar s-au restrans intr-un ritm record pentru acest an, cu 39,2%, in prima decada a lunii septembrie, a declarat secretarul general al Asociatiei Exportatorilor.
"In prima decada a lui septembrie am inregistrat o scadere record pentru anul acesta a exporturilor catre state non-UE, cu 39,2%, in timp ce importurile au continuat sa se restranga intr-un ritm asemanator celui din perioada anterioara, cu 39,7%", a spus Mihai Ionescu, presedinte al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), citat de NewsIn.

In acelasi timp, el a explicat ca, in august, exporturile spre spatiul extracomunitar au scazut cu 22%, in timp ce importurile s-au contractat cu 41,5%.

Potrivit datelor disponibile de la Institutul National de Statistica (INS), in total, deficitul comercial al Romaniei s-a redus in iulie cu circa 75,2% fata de luna similara din 2008, la 487,4 milioane euro (2,059 miliarde lei), in conditiile in care exporturile au inregistrat o usoara crestere fata de iulie 2008, la valori exprimate in lei.

Astfel, datele exprimate in moneda nationala indicau o usoara redresare a exporturilor, care au crescut cu 0,1% fata de iulie 2008, la 11,73 miliarde lei, corelata cu o scadere de 26,7% a importurilor, pana la 13,79 miliarde lei.

In euro, insa, importurile au scazut cu 37,4% in iulie, la aproape 3,27 miliarde euro, iar exporturile s-au redus cu 14,5% fata de luna similara din 2008, la circa 2,78 miliarde euro.

Totodata, comertul cu statele din afara UE a afisat in ultima perioada scaderi semnificativ mai mari fata de acela cu statele membre ale Uniunii.
Astfel, Romania a importat in iulie din spatiul extracomunitar marfuri in valoare de 929,3 milioane euro, cu 45,2% mai putin decat in luna similara a anului trecut - cand importurile insumasera 1,7 miliarde euro.

Importurile din celelalte 26 de state din UE au scazut in iulie cu 33,6%, la aproape 2,34 miliarde euro, potrivit datelor INS.
Cat priveste exporturile, Romania a livrat catre statele din afara UE, in a saptea luna a anului, marfuri de 729,4 milioane euro, cu 22,8% mai putin decat in iulie 2008, in timp ce exporturile in restul statelor UE au rezistat ceva mai bine, reducandu-se cu 11,1%, la aproape 2,05 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri