Romania s-a clasat in primele sase luni din 2009 pe locul sase intre statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 4,4 miliarde euro, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, Eurostat.

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus de peste 2,5 ori in ianuarie-iunie fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care importurile s-au diminuat cu 36%, intr-un ritm mai alert decat exporturile, care au scazut cu o cincime fata de nivelul din prima jumatate a anului trecut, arata NewsIn.

Din ianuarie pana in iunie, Romania a exportat bunuri de 13,6 miliarde euro, cu 3,4 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 17,9 miliarde euro, in scadere cu 10,3 miliarde euro fata de acelasi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primul semestru in Marea Britanie (46,4 miliarde euro), Franta (28,8 miliarde euro), Spania (23,9 miliarde euro), Grecia (14,5 miliarde euro) si Portugalia (8,4 miliarde euro).

Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele sase luni din 2009, de 59,4 miliarde euro, 19,4 miliarde euro, respectiv 17,5 miliarde euro.

Eurostat a estimat ca exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au crescut, in iulie, cu 3% fata de cele din iunie, iar importurile au avansat cu 9,4%, deficitul comercial de pe acest segment stagnand insa la 0,2 miliarde euro.

Astfel, Romania a exportat de circa 600 milioane euro si a importat marfuri de aproximativ 900 milioane euro in iulie.

Exporturile UE catre alte state din afara comunitatii au sporit in iulie cu 3,3% fata de iunie, la 92,3 miliarde euro, in timp ce importurile s-au redus cu 0,6%, la 96,3 miliarde euro, astfel ca deficitul comercial s-a temperat la 4 miliarde euro, de la 7,6 miliarde euro, in luna anterioara, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Avem cea mai mare crestere economica din UE! Si la ce ne foloseste?