Incasarea impozitelor si taxelor locale se va face, incepand de anul viitor, in doua transe, respectiv la datele de 31 martie si 30 septembrie, fata de patru transe de plata cum se practica in prezent. Aceasta prevedere este inclusa printre modificarile propuse de Ministerul Finantelor Publice la Codul fiscal. Astfel, potrivit notei de fundamentare, plata impozitelor pe cladiri si autoturisme se va face incepand din 2006 doar in doua transe egale, in contextul denominarii monedei nationale, dar si a propunerilor formulate de autoritatile locale. "De asemenea, tot la propunerea structurilor asociative ale autoritatilor locale, actul normativ stabileste domeniile in care consiliile locale pot decide instituirea taxelor speciale si conditiile care trebuie avute in vedere la stabilirea acestor taxe, precum si majorarea impozitelor si taxelor locale cu pana la 50%, in loc de majorarea nelimitata a acestora, care au creat numeroase nemultumiri din partea contribuabililor", se arata in nota de fundamentare. Totodata, potrivit acesteia, indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale se propune sa se faca o data la trei ani, "cand rata inflatiei depaseste cumulat 10%, in loc de anual, cum prevede legea actuala".

Trebuie insa mentionat faptul ca doar o anumita prevedere, inclusa in modificarile ce urmeaza sa fie aduse Codului fiscal, a nemultumit foarte mult domeniul imobiliar. Este vorba despre paragraful privind impozitarea suplimentara cu cate 10% a locuintelor a caror suprafata depaseste 100 de metri patrati. Intrucat specialistii considera ca nu poate fi considerata "lux" o asemenea suprafata, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca asteapta propuneri privind o eventuala marire a suprafetei locuibile ce urmeaza sa fie impozitata suplimentar. "Saptamana viitoare, mai precis luni, vom avea o intalnire cu ministrul Vladescu exact pe aceasta tema, ocazie cu care vom lamuri acest aspect", ne-a declarat, ieri, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNIM).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri