Euro a fost cotat ieri la 3,5966 lei, inregistrand o crestere de 1,25% de la inceputul lunii, respectiv 4,45 bani. "Cresterea inregistrata luni de cursul euro este una "naturala", datorata unui numar mare de ordine comerciale de cumparare. Cererile au venit si din partea unor companii straine pentru care piata romaneasca nu mai prezinta un interes speculativ deosebit, datorita scaderii dobanzilor la depozitele in lei", ne-a declarat Liviu Olaru, Senior Dealer la ABN Amro. Domnia sa a mai precizat ca interventia Bancii Nationale s-a facut simtita saptamana trecuta pe piata valutara. Astfel, pe 5 octombrie, BNR a cumparat tot surplusul inregistrat pe piata valutara, fapt ce a dus la o crestere a cursului monedei europene la 3,5580 lei.

In urmatoarea perioada se preconizeaza o mentinere a tendintei de crestere, astfel incat la sfarsitul anului, cursul euro sa se situeze la aproximativ 3,65 lei. Aceasta tendinta va depinde de interesul pe care il va manifesta banca centrala fata de moneda europeana.

In ultima saptamana s-a inregistrat o revigorare a cursului euro/leu, dupa ce in luna august s-a inregistrat un minim lunar de 3,4022 lei/euro, iar in luna septembrie de 3,4772 lei/euro.

Cursul maxim atins in acest an de moneda europeana a fost de 39.310 ROL si s-a inregistrat pe 3 ianuarie, in vreme ce in aceeasi perioada a anului trecut (6 ianuarie 2004) se inregistra un maxim istoric de 41.438 ROL/euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri