Romania s-a clasat anul trecut pe locul zece in Uniunea Europeana (UE) dupa alocarile primite de la bugetul comunitar, de 2,666 miliarde euro (2,5% din buget), in timp ce contributia totala a statului roman s-a cifrat la 1,217 miliarde euro, potrivit raportului prezentat de Comisia Europeana.
Romania este a saptea tara din UE dupa marimea populatiei, insa se situa anul trecut doar pe locul al 17-lea dupa dimensiunea economiei, calculata dupa valoarea produsului intern brut (PIB), potrivit NewsIn.

Romania a fost beneficiar net de fonduri din partea UE, iar cele mai multe fonduri primite anul trecut (1,06 miliarde euro) au fost pentru agricultura. La acest capitol, cei mai mari beneficiari au fost agricultorii francezi, care au primit peste 10 miliarde euro, urmati de spanioli (7,1 miliarde euro), germani (6,6 miliarde euro) si italieni (5,4 miliarde euro).

Ajutoarele directe si subventiile pentru agricultura s-au cifrat la 43,3 miliarde euro, respectiv 37% din bugetul UE, in valoare totala de 116,5 miliarde euro.

Daca se adauga si cheltuielile pentru dezvoltare rurala, pescuit si mediu, de 11,5 miliarde euro, finantarile se ridica la 53% din cheltuielile comunitare.

Romania a primit cei mai multi bani dintre tarile UE din fonduri de preaderare, respectiv 744,8 milioane euro, Bulgariei nefiindu-i alocate la acest capitol decat 201,4 milioane euro. Pe pozitia a treia s-au clasat alocarile din fonduri de coeziune, in valoare de 648,5 milioane euro.

Statul roman a mai beneficiat de 142,7 milioane euro din fondul de compensare, 36,4 milioane euro pentru competitivitate (una dintre cele mai mici sume), 17,8 milioane euro pentru administratie, 14,3 milioane euro pentru cetatenie si 1,7 milioane euro pentru libertate, securitate si justitie.

Raportul financiar al CE arata ca Franta a fost anul trecut principala beneficiara a bugetului UE, primind fonduri de 13,7 miliarde euro. Totusi, deoarece contributia Hexagonului la bugetul UE a fost de 18 miliarde euro, Franta a fost in 2008 contributor net.

De altfel, Bruxelles-ul evidentiaza ca Franta, Spania, Germania si Italia sunt cei mai mari beneficiari ai fondurilor UE, primind 47,3 miliarde euro din cheltuielile totale de 116,5 miliarde euro ale UE, insa procentul alocat celor patru tari membre a scazut la 45% in 2008, de la 48% in 2007.

Alocarile pentru masuri pentru ocupare si de competitivitate au ocupat locul al doilea intre cheltuielile UE, cu 45,6 miliarde euro, respectiv 40% din buget. Grecia este principala beneficiara a fondurilor de coeziune, cu 4,7 miliarde euro, urmata de Polonia (4,6 miliarde euro), Spania (4,3 miliarde euro) si Italia (3,7 miliarde euro).

Zece tari din UE erau anul trecut contributori neti la bugetul UE, respectiv Danemarca, Germania, Franta, Italia, Cipru, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia si Marea Britanie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri