Bugetul asigurarilor sociale de stat, din care se platesc pensiile, a inregistrat dupa primele opt luni ale acestui an un deficit de 3,725 miliarde lei (circa 880 milioane euro), arata executia bugetara publicata de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
La a doua rectificare bugetara din acest an, guvernul a transferat suplimentar de la bugetul de stat 5,54 miliarde lei pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii din acest an, conform NewsIn.

Bugetul de stat, principala componenta a bugetului general consolidat, a inregistrat in primele opt luni un deficit de 21,89 miliarde lei, dupa ce cheltuielile totale la acest capitol au fost cu 63,7% mai mari decat veniturile totale aferente bugetului de stat.

De asemenea, veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj s-au situat sub nivelul cheltuielilor, cu 652,5 milioane lei. Fondul national de asigurari sociale de sanatate a inregistrat un deficit de aproape 570 milioane lei.

Cheltuielile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) au fost cu 399,2 milioane lei mai mari decat veniturile companiei.

Finantele au mai estimat ca trebuie sa achite titluri de despagubire catre Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP) de 198,4 milioane lei. In primele opt luni, MFP a acordat ministerelor credite externe de 94,5 milioane lei.

In schimb, bugetele locale au inregistrat in perioada 1 ianuarie - 31 august 2009 un excedent de 984,4 milioane lei, potrivit estimarilor MFP.

Cel mai mare excedent a fost inregistrat insa la bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii, de 1,435 miliarde lei. Tot excedentar a fost si bugetul trezoreriei, cu suma de 276,2 milioane lei.

De asemenea, ministerul a estimat un excedent si in ce priveste Fondul Proprietatea, in valoare de 170,3 milioane lei.
MFP a anuntat ca Romania a avut un deficit al bugetului general consolidat de 22,305 miliarde lei (5,27 miliarde euro), in primele opt luni, respectiv 4,5% din produsul intern brut (PIB) fata de 3,5% din PIB la finalul lui iulie.

Deficitul final este usor mai mare decat cel anuntat in 15 septembrie de ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, care anunta, dupa date preliminare, un deficit de 4,4% din PIB pentru finalul lui august.

Ministerul de Finante a luat in calcul o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei pentru 2009. In prezent, Guvernul ia in calcul o contractie economica de 8,5% pentru acest an. Anul trecut, valoarea PIB-ului Romaniei a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri