Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca toate depozitele de gaze pe care le are Romania vor fi "pline ochi" la 10 octombrie, adaugand ca pretul nu se va majora "sub nicio forma".
"Am luat masura ca pe aceasta perioada a anului, pana la 31 octombrie, sa dam gazul numai din productia interna. Am salvat 60.000 de locuri de munca, in mod direct si indirect. Pe data de 10 octombrie, toate depozitele de gaze pe care le are Romania vor fi pline ochi. Cele 3,2 miliarde de metri cubi de gaze reprezinta ceva unic in istoria Romaniei post-decembriste. Pretul nu se va majora sub nicio forma. Chiar daca vom avea pretul la import un pic marit, el nu va creste", a spus ministrul economiei, Adriean Videanu, citat de NewsIn.

Directorul diviziei de explorare-productie al Romgaz, Dumitru Rotar, a declarat, in 10 septembrie, ca Romgaz a inmagazinat pana la acea data 2,588 miliarde metri cubi gaze, adica 93,77% din cantitatea declarata in ceea ce priveste gazele inmagazinate pentru sezonul de iarna.

Producatorul national de gaze Romgaz este totodata si operator de depozite de inmagazinare. Capacitatea totala de lucru a celor sase depozite operate de Romgaz este de 2,760 miliarde mc gaze.

De asemenea, Dumitru Rotar a adaugat ca producatorul national de gaze, Romgaz, in prezent se afla in grafic in ceea ce priveste productia stabilita pentru acest an. Astfel, pentru 2009, Romgaz si-a prevazut in programul de productie o cantitate de 5,77 miliarde mc gaze. Compania a produs 3,93 miliarde mc gaze, fata de un program de 3,95 miliarde mc gaze, de la inceputul anului si pana in prezent.

Romania a demarat la 1 aprilie programul de inmagazinare a gazelor pentru sezonul rece, care se va desfasura pana la 1 octombrie.

Romgaz a realizat anul trecut o productie de 5,850 miliarde metri cubi gaze, in scadere cu 0,75% fata de productia de gaze din 2007, de 5,894 miliarde mc gaze, potrivit datelor transmise de producator in luna martie.

Rolul depozitarii in productie este sa aplatizeze in mod natural productia de gaze din timpul sezonului rece (cand cererea in sectorul comercial si rezidential este maxima) cu cea din timpul verii (cand cererea este scazuta), prin preluarea cantitatilor disponibile. Linializarea productiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explica reprezentantii Romgaz.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Romgaz are buget de explorare 660 mil. lei
Setari Cookie-uri