Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat, in septembrie, cu 0,2 puncte fata de luna precedenta, in contrast cu tendinta inregistrata la nivelul intregii UE, pentru care indicatorul a crescut, in medie, cu 1,6 puncte, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana.
Astfel, in septembrie, indicele a crescut usor in Romania pana la 62,6 puncte, fiind insa mult mai mic decat pe ansamblul UE, unde indicele increderii in economie a ajuns in a noua luna a acestui an la 82,6 puncte. Aceasta este a sasea luna la rand de revenire a increderii in economie la nivel comunitar.

In Romania, indicele increderii in consum este singurul care s-a diminuat fata de luna anterioara, cu 3 puncte, anunta NewsIn.

In schimb increderea in comertul cu amanuntul a avansat cel mai mult, cu 11 puncte, cea in constructii si servicii a crescut cu cate 2 puncte, iar indicele din industrie a urcat cu 1 punct fata de luna anterioara.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in toate cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, constructii si comert cu amanuntul).

In zona euro, increderea a urcat cu 2 puncte, pana la 82,8 puncte, pentru a sasea luna la rand, ceea ce arata ca economia este in curs de redresare.

Cele mai mari cresteri ale increderii in economie s-au inregistrat in Cipru (+10,6 puncte), Slovenia (+8,16 puncte) si Portugalia (+6 puncte).

La nivelul UE, gradul de incredere in economie este cel mai ridicat in Suedia (93,9 puncte) si Danemarca (91,6 puncte), in timp ce gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Ungaria (57,5 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

Presedintele in exercitiu al Eurogroup, care reuneste ministrii de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a estimat ca situatia economica "s-a stabilizat in mare masura" in Europa si ca punctul critic al crizei a fost depasit.

"In prezent, constat ca situatia s-a stabilizat in mare masura si putem sa ne exprimam un optimism moderat cu privire la cresterea economica din zona euro in semestrul al doilea", a spus Juncker, in fata reprezentantilor Parlamentului European, avertizand, totusi, ca "redresarea este fragila".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ministrul Muncii: Impactul bugetar pentru plata șomajului tehnic, 4 miliarde lei
Setari Cookie-uri