O tara din regiunea Caspica vrea sa dea Romaniei 7,3 mld. mc gaze, pentru Nabucco

O tara din regiunea Caspica vrea sa dea Romaniei 7,3 miliarde mc gaze, pentru gazoductul Nabucco, a declarat joi secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, fara a specifica exact despre ce tara este vorba.
"Ar putea fi vorba despre Turkmenistan, Azerbaidjan sau Kazahstan",a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, la "Black Sea Energy and Economic Forum", ce are loc la Bucuresti, intre 30 septembrie si 2 octombrie, relateaza NewsIn.

Tudor Serban a mentionat faptul ca tara respectiva conditioneaza aceasta livrarea de constructia gazoductului inaintea concurentului South Stream, care este sustinut de Rusia.

Acesta a mai spus si ca statul roman vrea sa preia rafinaria Arpechim de la Petrom si sa o dezvolte impreuna cu o companie din Azerbaidjan.
Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana.

Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro.

In plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri