Noul buget al Ministerului Agriculturii este construit pe o noua filosofie: injumatatirea subventiilor, pentru a dispune de mai multi bani pentru investitii. Aproximativ 40% din banii Agriculturii se vor duce pe investitii. In schimb, subventiile, pentru care in 2005 s-au alocat 45% bugetul Agriculturii, s-au injumatatit, ajungand in 2006 la 630 milioane lei. In plus, subventiile nu se vor mai acorda pe produs, ci in functie de suprafata de teren agricol lucrata si de numarul de animale. Subventia pentru motorina, chiar daca nu va fi eliminata, va fi micsorata la randul ei.

Ministerul Agriculturii a primit pentru 2006 un buget de 2,86 miliarde de lei noi (805 milioane euro, calculati la un curs bugetului, de 3,55 lei /euro - 0,88% din PIB), mai mare in termeni nominali cu 22% decat cel de care a dispus in acest an, a anuntat ieri ministrul Gheorghe Flutur. El a recunoscut ca a solicitat un buget de 3,8 miliarde de lei.

Absorbtia fondurilor externe este o prioritate, asa cu a anuntat si premierul Tariceanu. Aproape o patrime din bugetul ministerului va fi alocata programului Fermierul, a afirmat Flutur.

Acest program, care cuprinde mai multe legi menite a facilita accesul fermierilor la fondurile europene, va beneficia de 700 de milioane de lei noi (aproximativ 200 de milioane de euro). Dintre acestia, 450 milioane lei vor lua destinatia zootehniei, unde se mizeaza pe crearea a 490 de noi unitati de procresare si 3.100 de noi ferme. Sectorul vegetal va inghiti 250 milioane lei, urmand a fi infiintate 350 de unitati de procesare si 2.800 de ferme vegetale.

Am demarat discutiile vizand programului Fermierul cu principalele banci. Aportul minim al acestora va trebui sa fie de 25%, a declarat Flutur. Ministrul recunoaste ca banii nu sunt suficienti, estimand suma necesara punerii in practica in totalitate a respectivului program la 1,5 miliarde de lei.

Tot la sectorul investitii pot fi trecute si cele 220 milioane de lei (8% din bugetul MAPDR) alocate sectorului de imbunatatiri funciare pentru intretinerea si repararea structurilor de irigatii, dar si pentru modernizarea statiilor de udare. Investitiile din silvicultura vizeaza infiintarea de perdele forestiere si impadurirea terenurilor degradate. Acest sector va primi 250 milioane lei (9% din bugetul MAPDR).

Una din prioritatile ministerului Agriculturii este incurajarea producerii de alimente ecologice, care vor beneficia de un sprijin direct pe productia marfa. Flutur urmareste extinderea suprafetei cultivate si certificate ecologic de la 100.000 ha in 2005 la 500.000 ha in 2006.

O suma de 110 milioane lei se va aloca pentru mecanismele de sustinere a pietei, ceea ce reprezinta 4% din buget. In acest domeniu se va avea in vedere crearea unui sistem de interventie pentru piata cerealelor, fiind alocate in acest sens 90 milioane lei. De asemenea, sustinerea la export pentru produse cum ar fi carnea, cerealele sau vinul va beneficia de 14 milioane lei. Pentru a incuraja procesul de concentrare a proprietatilor a fost creata renta viagera pentru persoanele de 62 de ani care isi vand sau arendeaza pamantul. Intr-o prima faza, in bugetul pentru 2006, au fost alocati pentru plata acestei rente anuale, (nr. 100 de euro pe hectarul vandut si 50 de euro pe cel arendat), 56 milioane lei (aproximativ 16 milioane euro). Suma, destul de mica, nu poate acoperi decat plata rentei in cazul vanzarii a 160 de mii de hectare. Pentru introducerea cadastrului general unic a fost alocata o suma de 47 milioane lei, iar pentru consolidarea cadrului institutional necesar aderarii la UE, 500 miloane lei. Dintre acestia, 310 milioane lei vor fi destinati Agentiei de Plati si Interventie in agricultura, care incepand de anul viitor, va avea peste 5.000 de angajati, fata de 1.000, cat are in prezent.

Oficialii europeni sunt ingrijorati ca nici macar cei 5.000 de oameni pe care ii va avea Agentia nu vor fi suficienti. De exemplu, Polonia are doua Agentii de plati, cu cate 7.000 de angajati fiecare. Estimam ca numarul de cereri pentru plata va fi in 2007 de 2 milioane, in conditiile faramitarii proprietatii din tara noastra, a precizat Flutur.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri