Preturile productiei industriale erau in august cu 1,13% mai mici decat in urma cu un an, ca urmare a ieftinirilor din industria extractiva si cea de prelucrare, potrivit datelor pubicate de Institutul National de Statistica (INS).
Preturile productiei industriale au inregistrat prima scadere, in termeni anuali, in iunie 2009, cu 0,03% fata de iunie 2008, iar in iulie au coborat cu 1,38% fata de nivelul din perioada similara din 2008, scrie NewsIn.

In mai, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 1,4%.

In august, pe sectoare de activitate, au fost raportate cresteri de preturi de 12,85% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare si de 4% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Pe de alta parte, preturile din industria extractiva s-au diminuat cu 11,9%, iar cele din industria prelucratoare au fost cu 1,43% mai mici.

Pe mari grupe industriale, preturile au crescut cu 12,69% la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 8,93% in industria bunurilor de uz curent si cu 8,26% in industria bunurilor de capital. La polul opus au fost produsele din industria energetica si industria bunurilor intermediare, preturile acestora micsorandu-se cu 8,02%, respectiv cu 6,81%.

Fata de luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 0,7%, potrivit datelor INS. Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pe piata interna, cat si cele de pe piata externa au crescut cu 0,6%, respectiv cu 1%.

Pe sectiuni, preturi au fost mai mari decat in iulie cu 0,93% la produsele din industria prelucratoare, cu 0,8% la celedin industria extractiva si cu 0,12% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare. In schimb, la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat preturile au scazut in august cu 0,53% fata de luna anterioara.

Pe marile grupe industriale, numai produsele din industria bunurilor intermediare au inregistrat scaderi, de 0,01%. Fata de iulie, produsele din industria energetica au fost in august mai scumpe cu 1,92%, cele din industria bunurilor de folsinta indelungata, cu 1,19%, cele din industria bunurilor de uz curent cu 0,37%, iar cele din industria bunurilor de capital, cu 0,12%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fordaq: Industria lemnului si industria mobilei sunt in criza