Cresterea preturilor in sectorul energetic este rezultatul instabilitatii politice din unele tari furnizoare, iar guvernele respective trebuie sa depaseasca aceasta instabilitate, a declarat vineri ministrul economiei, Adriean Videanu, la "Black Sea Energy and Economic Forum", scrie NewsIn.
"Eu consider ca securitatea energetica a devenit o componenta esentiala in politica strategica a tuturor guvernelor. Instabilitatea politica in unele din tarile furnizoare rezulta si in cresterea preturilor in sectorul energetic. Guvernele trebuie sa depaseasca aceasta instabilitate politica din zona furnizarii energiei, de exemplu Iranul", a declarat Videanu, aflat la forumul energetic din Capitala.

Potrivit ministrului, elementul cel mai important in ceea ce priveste securitatea energetica este reducerea dependentei de orice sursa de energie importata.

Acesta considera totodata ca sursele regenerabile vor avea in viitor un rol important in productia de energie electrica.

"Este esential sa diversificam rutele de trazit si sursele de furnizare, crescand atat numarul de furnizori, cat si rutele de transport. Este nevoie de investitii mai mari in sursele de energie regenerabila, in sursele nucleare, toate acestea ar putea reprezenta un raspuns la problema securitatii energetice a tuturor tarilor", a precizat Adriean Videanu.

Potrivit Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007—2020, la nivel global, rezervele certe cunoscute de petrol pot sustine un nivel actual de consum doar pana in anul 2040, iar cele de gaze naturale pana in anul 2070, in timp ce rezervele mondiale de huila asigura o perioada de peste 200 de ani, chiar la o crestere a nivelului de exploatare. Previziunile indica o crestere economica, ceea ce va implica un consum sporit de resurse energetice.

De asemenea, Romania dispune de o gama diversificata, dar redusa cantitativ de resurse de energie primara: titei, gaze naturale, carbune, minereu de uraniu, precum si de un potential valorificabil de resurse regenerabile important.

Un angajament energetic in regiunea Marii Negre este important

Ministrul economieia mai spus ca este importanta existenta unui angajament energetic semnificativ in regiunea Marii Negre, fara de care proiecte mari precum Nabucco sau South Stream nu ar putea fi gestionate.

"Este important sa avem un angajament semnificativ in regiunea Marii Negre. Proiectul Nabucco este foarte important pentru noi, insa trebuie avute in vedere si proiectele South Stream, North Stream, Blue Stream, White Stream 2. Din punct de vedere politic, este foarte interesant sa avem discutii si sa gasim solutii. Este imposibil sa gestionezi toate aceste proiecte mari, in lipsa unui astfel de angajament", a subliniat Videanu.

Mai mult, elementul cel mai important in ceea ce priveste securitatea energetica este reducerea dependentei de orice sursa de energie importata. Ministrul a afirmat ca este esential sa diversificam rutele de trazit si sursele de furnizare, crescand atat numarul de furnizori, cat si rutele de transport.

"Este nevoie de investitii mai mari in sursele de energie regenerabila, in sursele nucleare, toate acestea ar putea reprezenta un raspuns la problema securitatii energetice a tuturor tarilor", a precizat Adriean Videanu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Alimentarea cu energie electrica va fi intrerupta temporar
Setari Cookie-uri