Cresterea preturilor in sectorul energetic este rezultatul instabilitatii politice din unele tari furnizoare, iar guvernele respective trebuie sa depaseasca aceasta instabilitate, a declarat vineri ministrul economiei, Adriean Videanu, la "Black Sea Energy and Economic Forum", scrie NewsIn.
"Eu consider ca securitatea energetica a devenit o componenta esentiala in politica strategica a tuturor guvernelor. Instabilitatea politica in unele din tarile furnizoare rezulta si in cresterea preturilor in sectorul energetic. Guvernele trebuie sa depaseasca aceasta instabilitate politica din zona furnizarii energiei, de exemplu Iranul", a declarat Videanu, aflat la forumul energetic din Capitala.

Potrivit ministrului, elementul cel mai important in ceea ce priveste securitatea energetica este reducerea dependentei de orice sursa de energie importata.

Acesta considera totodata ca sursele regenerabile vor avea in viitor un rol important in productia de energie electrica.

"Este esential sa diversificam rutele de trazit si sursele de furnizare, crescand atat numarul de furnizori, cat si rutele de transport. Este nevoie de investitii mai mari in sursele de energie regenerabila, in sursele nucleare, toate acestea ar putea reprezenta un raspuns la problema securitatii energetice a tuturor tarilor", a precizat Adriean Videanu.

Potrivit Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007—2020, la nivel global, rezervele certe cunoscute de petrol pot sustine un nivel actual de consum doar pana in anul 2040, iar cele de gaze naturale pana in anul 2070, in timp ce rezervele mondiale de huila asigura o perioada de peste 200 de ani, chiar la o crestere a nivelului de exploatare. Previziunile indica o crestere economica, ceea ce va implica un consum sporit de resurse energetice.

De asemenea, Romania dispune de o gama diversificata, dar redusa cantitativ de resurse de energie primara: titei, gaze naturale, carbune, minereu de uraniu, precum si de un potential valorificabil de resurse regenerabile important.

Un angajament energetic in regiunea Marii Negre este important

Ministrul economieia mai spus ca este importanta existenta unui angajament energetic semnificativ in regiunea Marii Negre, fara de care proiecte mari precum Nabucco sau South Stream nu ar putea fi gestionate.

"Este important sa avem un angajament semnificativ in regiunea Marii Negre. Proiectul Nabucco este foarte important pentru noi, insa trebuie avute in vedere si proiectele South Stream, North Stream, Blue Stream, White Stream 2. Din punct de vedere politic, este foarte interesant sa avem discutii si sa gasim solutii. Este imposibil sa gestionezi toate aceste proiecte mari, in lipsa unui astfel de angajament", a subliniat Videanu.

Mai mult, elementul cel mai important in ceea ce priveste securitatea energetica este reducerea dependentei de orice sursa de energie importata. Ministrul a afirmat ca este esential sa diversificam rutele de trazit si sursele de furnizare, crescand atat numarul de furnizori, cat si rutele de transport.

"Este nevoie de investitii mai mari in sursele de energie regenerabila, in sursele nucleare, toate acestea ar putea reprezenta un raspuns la problema securitatii energetice a tuturor tarilor", a precizat Adriean Videanu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri