Basescu vrea sa elimine criteriul gradului de saracie la accesarea de proiecte europene

Presedintele Traian Basescu a declarat ca va propune la Consiliul European din decembrie eliminarea criteriului privind gradul de saracie al unei zone la evaluarea proiectelor cu fonduri europene, dupa ce, in Ardeal, oamenii s-au declarat nemultumiti de acest mod de punctare.
Modalitatea de evaluare si punctare a proiectelor de dezvoltare rurala contine mai multe criterii, unul dintre acestea fiind gradul de saracie al comunei care aplica pentru finantare. Traian Basescu a spus ca peste tot in Ardeal aude aceeasi problema, ca ar trebui eliminat criteriul de saracie, informeaza NewsIn.

"Criteriul de saracie defavorizeaza comunitatile harnice, dar asa gandeste Bruxelles-ul. La toate intalnirile din Ardeal mi s-a ridicat aceasta problema si am de gand ca la Consiliul European din decembrie sa cer eliminarea acestui criteriu, care ar trebui aplicat doar in tarile dezvoltate", a spus presedintele.

Traian Basescu a mai afirmat ca in comisia prezidentiala se analizeaza un proiect de construire a unui sistem de depozite regionale, care sa permita producatorilor sa isi vanda marfa direct in supermarketuri si nu pe marginea drumurilor, in timp ce magazinele sunt pline de produse din alte tari.

"Trebuie sa dezvoltam industria alimentara, sa fie eficienta si performanta. Criza ne-a aratat ce inseamna agricultura. Agricultura produce mancare care se va vinde tot timpul. Vom face in asa fel incat carnea sa mearga muschiulet de la sat la oras si graul direct paine", a declarat Traian Basescu.

Seful statului i-a indemnat pe cei prezenti la Ludus sa nu se bazeze pe marii investitori. "Ford si Nokia se vor muta peste 20 de ani in tari unde mana de lucru este mai ieftina. Peste 20 de ani tot ce ne-a bucurat venind aici se va instraina, insa nu se pot deloca pamantul, muntii, marea", a afirmat presedintele, insistand pe ideea de dezvoltare a agriculturii.

Presedintele a sustinut ca in mod gresit s-a instalat o "psihoza a crizei", deoarece suntem la nivelul anului 2007 din punct de vedere al PIB-ului, "iar in 2006 nu a fost numai rau". "Nu am mers cu 15 - 30 de ani in urma", a spus presedintele. Seful statului a mai sustinut ca trebuie sa ne comparam cu tarile de acelasi nivel. "Noi, in comparatie cu tarile baltice suntem oameni de succes. Dar sa ne comparam cu cei de masura noastra", a afirmat Traian Basescu, care a criticat in continuare faptul ca cea mai mare parte din PIB merge in sectorul bugetar.

"Sper sa vina repede la promulgare cu legea privind agentiile. S-au creat agentii pentru clientela politica pentru ca unii sa-si puna rudele directori de agentii, echivalente functiei de ministru. Si administratiile locale trebuie sa-si ajusteze cheltuielile. Criza ne-a aratat unde avem acei noduli cancerigeni care mananca bani publici", a subliniat presedintele.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri