Castigul salarial mediu net s-a comprimat in august cu 3% (42 lei) comparativ cu iulie, pana la 1.348 lei (320 euro), pe fondul restrangerii unor activitati, precum si a acordarii in luna anterioara a unor sume din profitul net si premii ocazionale, arata datele publicate de Statistica.
In iulie, castigul salarial mediu net avansase cu 0,8% (11 lei) fata de luna iunie, pana la 1.390 lei.

Ritmul anual de crestere a castigurilor salariale s-a temperat la 5,6%, de la 6,3% in iulie, insa se mentine peste indicele anual al preturilor de consum, de 4,96% in august, astfel ca angajatii din Romania nu au pierdut din puterea de cumparare in ultimul an.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.845 lei (437 euro) in a opta luna din acest an, fiind cu 2,9% mai mic decat nivelul din luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 22,7% mai mare in august 2009.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in august in activitatile din industria de fabricare a produselor de cocserie si a celor obtinute din prelucrarea titeiului (3.370 lei, 799 euro), iar cele mai mici in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte (786 lei, 186 euro).

In august, au fost inregistrate scaderi ale castigului salarial mediu net intre 7% si 10% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, administratie publica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

Castigul salarial mediu net s-a diminuat in august cu valori cuprinse intre 5% si 7% in fabricarea produselor textile, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea substantelor si a produselor chimice, invatamant, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea altor mijloace de transport, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii.

Scaderi mai modeste, cuprinse intre 4% si 5%, au avut loc in fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor, captarea, tratarea si distributia apei, alte activitati de servicii.

In august au fost inregistrate si unele cresteri ale castigului salarial mediu net, determinate de acordarea de premii ocazionale (prime de performanta, de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii si de realizarile de productii mai mari.

Astfel, in activitatile de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului castigul salarial mediu net a crescut in august cu 14%, iar in industria metalurgica, activitati de editare, extractia minereurilor metalifere si fabricarea baturilor, crestererile au fost cuprinse intre 3% si 5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri