Ratingul privind gradul de recuperare a creantelor in scenariul intrarii in incapacitate de plata presupune o "ajustare dezordonata" a cursului de schimb, ca rezultat al contractiei economice pronuntate si a incertitudinilor politicilor economice, arata un raport al Standard&Poor's, citat de NewsIn.

"In opinia noastra, un esec al Romaniei de a respecta conditiile actualului acord cu FMI si UE, in conditiile unui mediu extern de finantare slab, ar duce la deprecierea continua a monedei nationale", sustine S&P.

Aceasta, in schimb, ar reduce rezervele valutare ale bancii centrale si ar determina bancile mama din strainatate sa-si retraga sustinerea acordata subsidiarelor din tara. "Consideram ca aceasta masura ar fi urmata de grave probleme financiare si ar implica sustinerea din partea guvernului, rezultand intr-o majorare semnificativa a datoriei generale guvernamentale", se spune in raportul agentiei.

In contextul in care sustinerea creditorilor oficiali nu ar mai fi disponibila, guvernul, in opinia analistilor S&P, ar fi incapabil sa intruneasca nevoile de creditare.

Ratingul de revenire este sustinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale generale a Romaniei, chiar si in cadrul unui scenariu de stres, de estimarile ce indica o majorare a capacitatii de export, datorita fluxurilor mari de investitii straine directe din trecut, de cursul valutar flexibil, ce sustine competitivitatea exporturilor, si de disponibilitatea guvernului de a urma politici economice orientate pe piete si de a accepta validitatea cerintelor investitorilor internationali, mai arata raportul.

Intr-un alt raport, publicat vineri, 2 octombrie, agentia de rating a mentionat ca iesirea PSD de la guvernare nu are niciun efect imediat asupra ratingului Romaniei.

S&P,si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk). Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii.