Sistemul bancar din Romania va prelua pe parcursul anului viitor un sistem pentru decontari in lei de tipul SEPA ca sa pregateasca adoptarea euro, iar bancile vor putea alege daca accepta noul sistem sau raman la cel vechi, a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

"In Romania avem un Consiliu National SEPA (Single European Payments Area, n.r.) format din reprezentanti ai ARB, MFP si Transfond, care pregateste un plan de migrare. Vrem sa fim pregatiti pentru momentul adoptarii SEPA, chiar daca intrarea in zona euro e prevazuta in 2014", a spus Ghetea, citat de NewsIn.

El a mentionat ca, in prezent, Consiliul National pregateste standardele pentru decontarea platilor in lei, "similare celor recomandate de Consiliul European al Platilor".

"Am gasit solutii ca sa nu blocam bancile. Transfond se ocupa de tranzitie si undeva in 2010 bancile vor putea alege daca utilizeaza sau nu sistemul. Chiar daca nu vor vrea, lucrurile vor merge la fel", a mai spus presedintele ARB.

El a adaugat ca si alte tari intentioneaza sa introduca un sistem asemanator.

"Rusia este intr-o faza avansata de a adopta un astfel de sistem", a mai spus Ghetea.

Pe de alta parte, el a mentionat ca exista posibilitatea unor modificari la nivelul conditiilor pentru adoptarea monedei unice europene, luand in calcul "miscarile ample la nivelul economiei mondiale", astfel ca Romania ar putea intra in zona euro "mai devreme sau mai tarziu" decat este prevazut in prezent.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
CEC Bank refinanteaza Primaria Sectorului 5 cu 477 milioane de lei