"Vedem riscuri importante asociate obiectivelor asumate pentru finalul acestui an, care vor fi probabil evaluate de FMI in februarie 2010, in a patra vizita a misiunii Fondului. Autoritatile vor indeplini probabil tintele pentru septembrie 2009. Credem ca FMI ar putea cere guvernului, dupa a patra vizita, sa implementeze masuri dure, avand in vedere ca dezechilibrele e vor adanci", se arata intr-un raport publicatde ING.

Analistii mai subliniaza ca abordarea laxa pe care FMI a avut-o fata de Romania in cadrul acordului de tip stand-by s-a dovedit "daunatoare", informeaza NewsIn.

"Mai mult, pana in februarie 2010 ar putea deveni clar ca scaderea PIB in Romania va fi mai redusa de 8%, ceea ce ar determina FMI sa nu permita un deficit bugetar mai mare in 2009", subliniaza economistii.

Pe de alta parte, tinta de 7,3% din PIB pentru deficitul bugetar la finalul acestui an impune guvernului limitarea dezechilibrului public in ultimul trimestru din 2009 la o amplificare cu mai putin de 2% din PIB, desi nu au fost luate masuri in acest sens.

Mai mult, anul trecut, deficitul bugetar a crescut in trimestrul IV de la 1,4% din PIB la 4,9% din PIB, in timp ce in 2007 bugetul consolidat a ajuns, in ultimele trei luni, de la un surplus de 0,2% din PIB la un deficit de 3,1% din PIB.

"Avand in vedere recesiunea economica si controlul mai slab al guvernului in conditiile actuale, trebuie sa subliniem ca prognoza noastra de 7,7% din PIB pare optimista si evolutia istorica ar duce la o varianta mai realista pentru deficitul bugetar in 2009 de 8,5-9% din PIB", se precizeaza in raportul ING Bank.

Referitor la evolutiile de pe piata valutara, ING estimeaza ca fluxul net rezultat din interventiile BNR a fost de circa 1,1 miliarde euro in septembrie.

"Aceasta este una dintre cele mai mari sume utilizate lunar pentru sustinerea leului si ne confirma parerea ca BNR a intensificat interventiile pe piata valutara spre finalul lunii", apreciaza analistii de la ING.

In septembrie, rezervele valutare ale Romaniei au atins un nou varf istoric, in urma intrarii celei de-a doua transe din imprumutul de la FMI, de circa 1,85 miliarde euro, si partii a doua dintr-o alocare speciala a Fondului de DST, de circa 156 milioane euro.

Rezervele valutare au atins luna trecuta 28,339 miliarde euro, in crestere cu 596 mil. euro (2,14%) fata de august.