"E clar ca pensii de 350 de milioane de lei (vechi, 35.000 lei noi n.r.) nu o sa apara. A aparut pe o alta baza de calcul decat contributia efectiva. Nu putem lasa sa existe pensii de 350 de milioane de lei in conditiile in care cei care au contribuit la fel ar urma sa castige 50 de milioane. Pensionarii nu-si pierd dreptul la pensie in urma recalcularii, insa cuantumul pensiei este altceva", a explicat Seitan, citat de NewsIn.

Secretarul de stat in ministerul Muncii a mai spus ca nu exista un plafon pentru recalcularea pensiilor si ca s-a decis asumarea raspunderii in Parlament pe Legea unitara a pensiilor publice dupa ce au fost convenite cu sindicatele principiile care stau la baza elaborarii actului normativ.

Pe de alta parte, sindicatele prezente marti la discutiile de la Ministerul Muncii au anuntat ca in decursul acestei saptamani vor veni cu propuneri de modificare a Legii pensiilor, ce vor fi depuse cel mai probabil direct la Guvern.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea sistemului unitar de pensii. Proiectul de lege prevede transformarea Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), ce administreaza sistemul public de pensii, in Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), precum si inasprirea conditiilor de pensionare anticipata prin majorarea penalizarii de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de varsta standard de pensionare.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) sa aprobe legislatia revizuita a pensiilor pana in 31 decembrie.