Consilierul pe probleme economice al premierului, Ionut Popescu, a declarat ca intre majorarea cotei unice si a TVA ar recomanda majorarea taxei pe valoarea adaugata care, daca ar creste cu un punct procentual, ar aduce aproape 500 de milioane de euro in plus la buget.
"Intre cota unica si TVA eu as recomanda majorarea TVA, dar repet: deocamdata nu s-a discutat in niciun fel. (...) Asta este una dintre masurile care ar aduce mai multi bani la bugetul de stat", a declarat fostul ministru al Finantelor, citat de NewsIn.

Popescu a estimat ca majorarea TVA cu un punct procentual ar aduce la buget aproape 500 de milioane de euro in plus. Consilierul a precizat ca nu se discuta "in niciun caz" despre majorarea TVA in 2009 .

Ionut Popescu a invocat situatia unor state precum Germania, Ungaria, Cehia si Spania care, in contextul crizei economice, fie au majorat taxa pe valoarea adaugata, fie au anuntat intentia de a o majora.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca Executivul poate avea in vedere "o reforma a veniturilor", sugerand ca in acest caz TVA ar putea fi majorata, iar nivelul cotei unice va fi mentinut.

"Putem avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca face parte din pachetul de reforma. Romania astazi are cel mai scazut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung in jur de 40%. Va trebui sa facem aceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintre masuri, vom pastra in continuare cota unica (...) si, daca este posibil ca (la n.r.) una dintre taxe, in special TVA, sa ne rezulte ca avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat Pogea, intrebat daca are in vedere majorarea TVA.

Intrebat daca in constructia bugetara pe anul 2010 ar putea fi introdus un nivel majorat al TVA, ministrul a spus ca ramane de vazut daca nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi sustinut de actualele venituri bugetare.

"Deocamdata, in bugetul pe 2010 suntem in aceasta constructie si vom vedea daca nivelul de deficit pe care l-am angajat este sustenabil cu actualele venituri si cu actualul nivel de taxare. Noi credem ca vom reusi sa luam celelalte masuri de ajustare a cheltuielilor si sa mentinem un deficit la nivelul de 5,9%, cat ne-am angajat", a declarat el. El a adaugat ca Romania nu isi poate permite sa lucreze multi ani cu deficite bugetare de 7 - 8% din PIB si ca Executivul si-a asumat obligatia de a ajunge la un deficit mai mic de 3% din PIB pentru a adera la zona euro. "Este una dintre asumarile Guvernului, ca inainte de a intra in mecanismul ratelor de schimb, sa avem deficite de sub 3% din PIB", a spus el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri